Polsko chce od USA koupit střely Tomahawk pro své nové ponorky

12.03.2015 12:37

Polsko žádá po USA, zda by si od nich nemohlo koupit střely s plochou dráhou Tomahawk pro své nové ponorky. Řekl to polský ministr obrany Tomasz Siemoniak. Již v minulých měsících Poláci oznámili, že mají v plánu rozsáhlou modernizaci svých ozbrojených sil. Nová strategie bezpečnosti a obrany země prý vyplývá "z rostoucí konfrontační politiky Ruska".

Polsko chce od USA koupit střely Tomahawk pro své nové ponorky
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

"Chceme, aby naše ponorky byly vybaveny i řízenými střelami," uvedl Siemoniak v polském rozhlase. Zmínil se rovněž o vojenském cvičení NATO, které se letos uskuteční v Polsku. Podle Siemoniaka se ho má zúčastnit na 10.000 vojáků zemí aliance, z toho asi 5000 z nově vytvořených jednotek velmi rychlého nasazení (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF). Na vzniku těchto jednotek se NATO dohodlo teprve nedávno. Měly by v případě ohrožení některé členské země dokázat na jejím území zasáhnout v řádu několika málo dní, nejčastěji se hovoří už o 48 hodinách.

Polský prezident Bronislaw Komorowski loni na začátku listopadu schválil novou strategii bezpečnosti a obrany země nutnou vzhledem k aktuálním hrozbám pro regionální bezpečnost. Dokument se týká obranných, politických a ekonomických struktur na všech úrovních, od hasičů přes záložníky až po profesionální armádu a výzvědné služby. Nabádá k větší ochraně státních hranic, ekonomiky, financí a elektronických dat.

Jak k tomu tehdy napsal list Gazeta Wyborcza, v dokumentu se mimo jiné konstatuje, že negativní dopad na regionální bezpečnostní situaci "má obnovování mocenského postavení Ruska... provázené zvyšováním konfrontační politiky Ruské federace, jejímž příkladem je konflikt na Ukrajině, včetně anexe Krymu".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…