Polsko povstává proti EU, padají ostrá slova. A tomuto VIDEU neuvěříte, taková akce by u nás nebyla

15.12.2015 14:30

Napětí mezi nedávno zvolenou polskou vládou a Evropskou unií se stupňuje. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz prohlásil, že dění v Polsku připomíná převrat. Premiérka Szydlová požaduje omluvu. A obyčejní Poláci se mezitím baví vymítáním ďábla z redakce deníku Gazeta Wyborcza.

Polsko povstává proti EU, padají ostrá slova. A tomuto VIDEU neuvěříte, taková akce by u nás nebyla
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14417 lidí

Za vlády proevropské Občanské platformy byly vztahy mezi Polskem a EU takřka ideální, což se ovšem s nástupem Kaczyńského strany Právo a spravedlnost (PiS) razantně změnilo. Samotný spoluzakladatel strany a bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński sice nemá v jednobarevné vládě oficiálně žádnou vyšší funkci, ale přesto patří mezi hlavní strůjce jejího směřování. Britský deník The Guardian jej nedávno popisoval jako „nedůtklivého, euroskeptického a antiněmeckého nacionalistu, pro kterého je názorová polarizace základní strategií“. Kaczyński a jeho PiS si skutečně při kritice kroků Evropské unie neberou žádné servítky.

Na rozdíl od minulé vlády Právo a spravedlnost, například, vehementně kritizuje kvóty pro přerozdělování uprchlíků a ještě před volbami avizovala, že se pokusí dosáhnout jejich zrušení. Trnem v oku opozici i Evropské unii je také údajná snaha PiS ovládnout ústavní soud; bylo totiž zrušeno jmenování pěti soudců, které do jejich funkcí „dosadil“ ještě minulý parlament. Právo a spravedlnost také údajně provádí čistky v bezpečnostních službách a dosazuje tam své příznivce do vysokých řídících funkcí. Nejenom Kaczyński, ale i premiérka Beata Szydlová a spol. vyjadřují své sympatie k vlastenectví a na rozdíl od Bruselu poukazují na důležitost existence národních států.

Když k tomu přičteme silný akcent PiS na katolické náboženství, nesouhlas s homosexuálními sňatky a prosazování zákazu potratů, je zřejmé, že třecích ploch existuje mezi polskou vládou a Evropskou unií skutečně mnoho. Svůj euroskeptický postoj před pár dny vyjádřila Szydlová také tím, že nechala z tiskového sálu na úřadu vlády odnést vlajku EU. Mnozí politologové předpovídají, že Polsko se patrně vydává „maďarskou cestou“ a cílem PiS je vytvořit podobný politický systém, který v Maďarsku nastolil premiér a předseda Fidesz Viktor Orbán. Snad pouze s tím rozdílem, že Kaczyński zastává negativní postoje nejenom vůči Evropské unii či Německu, ale v neposlední řadě také vůči Rusku.

Vývoj v Polsku vedl dokonce předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze k neobvykle tvrdému vyjádření, jež může být bezpochyby považováno za vměšování se do vnitřních záležitostí Polska. „To, co se nyní v Polsku děje, má charakter státního převratu,“ uvedl Schulz v rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici Deutschlandfunk. Jeho slova nezůstala bez odezvy a premiérka Szydlová požaduje okamžitou omluvu. „Pokud bude šéf Evropského parlamentu hovořit tímto způsobem o členském státu EU, k ničemu dobrému to nepovede. Podobná prohlášení jsou neakceptovatelná. Schulz by se měl Polsku omluvit,“ uvedla premiérka dle serveru The News.pl. Podle svých slov také pověřila ministra zahraničí Waszczykowského, aby se Schulzem o celé záležitosti osobně promluvil.

V Polsku mezitím probíhá celá řada demonstrací, při kterých jejich účastníci odmítají příchod muslimských uprchlíků, jak navrhla Evropská komise a těsně před svým odchodem schválila minulá vláda premiérky Kopaczové. Demonstrací se pravidelně účastní desítky tisíc Poláků, jejichž názor na migrační krizi je, stejně jako například v České republice, v přímém rozporu s postoji celostátních deníků a televizí. Poláci mainstreamová média obviňují z neobjektivity a snahy zamlčet fakta související s hrozbami, které s sebou přináší masivní migrace muslimů. Reportéři přítomní na demonstracích jsou často terčem urážek a mnohdy jim rozzlobení lidé přímo brání v jejich práci.

Nesoulad s médii se nyní několik desítek demonstrantů rozhodlo řešit vskutku originálním způsobem. Vydali se směrem k budově, kde sídlí redakce deníku Gazeta Wyborcza, a pověřili vybraného kněze, aby se zde pokusil „vymítat ďábla“. Deník demonstranti všeobecně obviňovali ze zamlčování pravdy. Konkrétně si také účastníci stěžovali na články publikované celostátním deníkem, podle kterého Poláci v době druhé světové války hromadě vraždili své židovské spoluobčany. Demonstrace trvala do večerních hodin a stal se z ní v podstatě happening, na kterém se diskutovalo a třeba také zpívalo při kytaře a provolávala se různá hesla. „Hanba, hanba, hanba“ či „dost bylo lží“ ozývalo se z davu nejvíce. Nad hlavami účastníků demonstrace vlály vlajky a na transparentech se nejčastěji objevoval požadavek svobody slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…