Polsko přistřihlo křídla neziskovkám. Ty piští

18.09.2017 14:45

Nový polský zákon o Národním institutu svobody – Centru rozvoje občanské společnosti schválili polští poslanci, většinou z vládní strany Právo a spravedlnost. Nový orgán má sloužit k rozdělování fondů na podporu nevládních organizací. Píše o něm server Euro.cz.

Polsko přistřihlo křídla neziskovkám. Ty piští
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Proti zákonu bojovali opoziční poslanci, avšak marně. Nazývají jej ironicky Národní institut omezování svobody – Centrum řízení nevládních organizací. Například podle Krystiana Jarubase z Polské lidové strany je nastolení vládního dohledu nad nevládními organizacmi to samé, jako pokus je zlikvidovat. 

„Chcete řídit třetí sektor jako (ruský prezident Vladimir) Putin a (maďarský premiér Viktor) Orbán. Nevládní organizace považujete za zbytečnou přítěž,“ poznamenala pak poslankyně Monika Wielichowská z liberální Občanské platformy. 

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

Původní text ZDE

Za vytvoření nové instituce se již loni postavila premiérka Beata Szydlová. Ta míní, že je potřeba dát situaci s nevládními organizacemi do pořádku. I ministři ujišťují, že jde o o opravdovou podporu občanské společnosti, zejména menších a slabších organizací, které dosud měly problémy s obstaráním potřebných prostředků, píše server Euro.cz.

Opozice se však dle serveru obává, že jde o to, aby peníze začaly dostávat vládě nakloněné spolky. „A to tím spíše, že nová, silně centralizovaná struktura má být napojena na vládu,“ dodává server. 

A samozřejmě, že ani nechybí kritika stávajících nevládních organizací, které marně vyzývaly k odmítnutí nového zákona, výhrady má i polský ombudsman Adam Bodnar. K tomu, aby zákon vešel v platnost, je třeba schválení senátory a podpis prezidenta Andrzeje Dudy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…