Polsko se bojí Ruska, tudíž nabízí základnu Američanům

29.07.2014 14:17

Vrcholní představitelé polského státu se pořád nezbavili obavy z Ruska. Nadále aktivně pokračují v přesvědčování západních spojenců ze Severoatlantické aliance, aby byla razantněji posílena obrana východní hranice společenství. Nabízí k tomu svůj přístav ve Štětíně. Polská idea není zcela bez šance. iDnes.cz informoval o tom, že návrh kvitovali dva silní hráči - Spojené státy americké a Velká Británie.

Polsko se bojí Ruska, tudíž nabízí základnu Američanům
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Severoatlantická aliance v reakci na ruskou anexi Krymu vyslala do Pobaltí, Polska a Černého moře vojenské posily v podobě stíhaček, výsadkářů a válečných lodí. Gesto mělo za cíl uklidnit partnery na východní hranici. V případě Polska se to zcela nepovedlo.

Polský prezident Bronislav Komorowski a další vrcholní polští představitelé včetně ministra obrany Tomasze Siemoniaka a šéfa diplomacie Radoslawa Sikorského požadují další garance bezpečnosti státu. Ke skutečnému rozptýlení obav z Ruska by prý mohlo pomoci trvalé rozmístění aliančních sil na území východního křídla NATO.

Základna NATO ve Štětíně

Varšava pro takové účely aktivně nabídla svůj přístav ve Štětíně. Tam by podle informací serveru iDnes.cz mohla vzniknout moderní základna rychlé reakce se zázemím pro několik tisíc aliančních vojáků, vlastním operačním štábem a s nepřetržitou pohotovostí.

Polským návrhem se Severoatlantická aliance bude pravděpodobně zabývat v záři na svém summitu ve Walesu. Už nyní je prý nicméně jasné, že Poláci získali podporu několika zemí, včetně USA a Británie.

Vojenské manévry v Polsku

Británie navíc avizovala, že na říjnové alianční vojenské cvičení, které se uskuteční v Polsku, vyšle jeden ze svých nejpočetnějších kontingentů „Black Eagle".

„Je správné, že členové a partneři NATO demonstrují společný závazek ke kolektivní bezpečnosti spojenců ve východní Evropě," řekl v pondělí během návštěvy Varšavy britský ministr obrany Michael Fallon. Další opatření ohledně posilování obrany podle něj jistě padnou na nadcházejícím zářijovém summitu NATO.

Rusko nápad tvrdě odsoudilo

Vybudování základny v Polsku se pranic nelíbí Rusku. Server iDnes.cz informoval, že ruská média s odvoláním na moskevské generály označila záměr za „přípravu pro případný bleskový útok na Rusko“. Takové kroky prý považují za pokračování nepřátelské politiky a upozorňují, že podle současné ruské vojenské doktríny může Rusko v reakci na konvenční útok použít v protiúderu všechny typy svých zbraní, včetně jaderných.

reklama

autor: luš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…