Polsko se mění v putinovské Rusko, zaznělo na rozhlasových vlnách

26.07.2017 17:48

Moderátorka Karolína Koubová přivítala ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu polskou překladatelku žijící v Česku Hanu Marciniakovou. Zeptala se jí, co se to dnes v Polsku vlastně děje. V zemí prý už v podstatě nefunguje veřejné školství, veřejná doprava, ani veřejné zdravotnictví. Podle překladatelky se navíc celá země stále více podobá putinovskému Rusku.

Polsko se mění v putinovské Rusko, zaznělo na rozhlasových vlnách
Foto: Jan Rychetský
Popisek: "Ještě Polsko nezhynulo, dokud ještě žijem," zpívá se v polské hymně

Evropská komise žádá polskou vládu, aby zastavila reformu justice, která je teď v Polsku schvalována. Otázkou však je, zda má EK vůbec nějakou páku, kterou by mohla proti Polsku použít. Překladatelka má za to, že EU tuto páku vlastně nemá a to i navzdory tomu, že skrze reformu justice budou polští politici ovlivňovat soudní systém natolik, že to není zdrávo. Narušuje to dělbu moci mezi zákonodárný, výkonný a soudní pilíř státu. Dáma je o tom bytostně přesvědčena. „Ale najít tam nějaký průsečík s evropským právem bude velmi těžké,“ varovala překladatelka ve vysílání.

Polská demokracie se mění v putinovský model, varovala překladatelka

Kdyby v Polsku naplno fungoval ústavní soud, dělba moci by prý nemusela být ohrožena. Ale vládní strana Právo a spravedlnost asi už na ústavním soudu vyzkoušela, jak ustát krizi, kterou to vyvolalo.

Polský prezident Andrzej Duda se sice rozhodl dva kontroverzní reformní zákony vetoval, ale překladatelka má za to, že jde v podstatě jen o hru o čas. Prezident se jen údajně snaží uklidnit společnost, aby vládní strana Právo a spravedlnost získala čas a zákon v klidu prosadila. 

„Já si myslím, že (Jaroslaw) Kaczyński se snaží vytvořit systém, který už funguje v Rusku za prezidenta Putina. Je to jen moje interpretace, ale myslím si, že Duda má za úkol získat na svou stranu demokraticky smýšlející konzervativní voliče, kterým se nelíbí agresivní styl Kaczyńského,“ vyjádřila se dáma.

Sluší se připomenout, že Andrzej Duda a Jaroslaw Kaczyński jsou členy téže vládní strany Právo a spravedlnost a Kaczyński ji v podstatě řídí.

Naděje? Prý nová levice

Vládní strana se může spolehnout také na to, že Poláci jsou unaveni z osmi let vlády Občanské platformy. „I pro mě osobně je scénář, že bude znovu zvolena Občanská platforma, to je nepředstavitelné,“ prohlásila dáma. Doufá proto, že se do parlamentu dostanou reprezentanti moderní levice, nikoli struktur spojených s komunisty, ale nová dosud neparlamentní hnutí či strany.

Polská společnost je prý mnohem víc rozdělena než ta česká, protože se stále více rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými. „V Polsku v podstatě už není veřejné školství, veřejné zdravotnictví, veřejná doprava,“ konstatovala překladatelka. Poláci, kteří mají dost peněz, si mohou dovolit děti posílat do soukromých škol a vozit je autem, takže je netrápí, že nefunguje veřejná doprava tak jako dřív, a právě tato lhostejnost je podle spisovatelky velkým problémem dnešního Polska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…