Polsko zřejmě rakety Patriot hned tak nekoupí

26.11.2015 7:02

Nákup amerických raket Patriot polskou armádou, který v dubnu oznámil tehdejší prezident Bronislaw Komorowski, není na pořadu dne. Podle polských médií to ve středu prohlásil nový ministr obrany Antoni Macierewicz s tím, že dosud nebyla podepsána žádná smlouva a nabízené podmínky se od původních údajů nepříznivě změnily.

Polsko zřejmě rakety Patriot hned tak nekoupí
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Varšava v dubnu v reakci na ruskou vojenskou expanzi na Ukrajině zveřejnila plán koupit osm baterií amerického systému protiletecké obrany středního doletu a protiraketový radar v přepočtu za skoro 128 miliard korun. Smlouva měla být podepsána příští rok a první dvě baterie mělo Polsko mít v roce 2019.

Cena je vyšší, možné dodání pozdější

„Cena je nesrovnatelně vyšší, možné dodání produktů nesrovnatelně pozdější... Stručně řečeno, ta smlouva určitě neexistuje,“ prohlásil podle zpravodajského portálu gazeta.pl Macierewicz, který se po jmenování nové konzervativní vlády zabydluje ve svém úřadě. Bližší podrobnosti neuvedl.

Ministr během jednání obranného výboru Sejmu dále řekl, že prověřuje všechny chystané nákupy nové výzbroje pro polskou armádu, na jejíž vybavení hodlal minulý středopravý kabinet zvýšit výdaje a přiblížit se dvěma procentům HDP požadovaným NATO.

Nejistý je i nákup vrtulníků Caracal

Nejistý je podle něho i rovněž v dubnu ohlášený nákup multifunkčních francouzských vrtulníků Caracal. Jeho osud závisí na vyjednání pro Polsko příznivých podmínek offsetové smlouvy, kterou má na starosti ministerstvo hospodářství. Situaci komplikují i ohlášené protesty odborů v polských firmách, jimž měla být svěřena licenční výroba vrtulníků.

Firmě Airbus, výrobci strojů Caracal, by mohl pomoci fakt, že podle dřívějších informací hodlá koupit armádní podnik v Lodži, kde by se vrtulníky měly montovat a opravovat, což by vytvořilo nová pracovní místa v regionu s vysokou nezaměstnaností.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…