Polský disident Adam Michnik: Potkal jsem Zemana na Havlových narozeninách. Byl to inteligentní člověk. Ale co se to s ním stalo?

10.02.2015 13:02

Vliv katolické církve v Polsku silně poklesl. Projevuje se to i tím, že polský volič už nevolí podle vůle církve, ale podle vlastního rozumu. V rozhovoru s novým slovenským serverem Denník, do něhož přešla část redaktorů listu Sme poté, co jej převzala investiční skupina Penta, to uvedl bývalý polský disident Adam Michnik. Vyjádřil se také k osobě českého prezidenta a k ukrajinskému konfliktu.

Polský disident Adam Michnik: Potkal jsem Zemana na Havlových narozeninách. Byl to inteligentní člověk. Ale co se to s ním stalo?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

V úvodu rozhovoru se server pozastavuje nad tím, že zatímco si Slováci o Polácích dlouho mysleli, že jsou to konzervativní katolíci, nyní mají za premiérku ženu, starostou města si zvolili gaye a v rodišti bývalého papeže Jana Pavla II. Wadowicích je starostou levicový hipster. Michnik přiznal, že v posledních deseti letech v Polsku skutečně proběhla světonázorová revoluce. Vidět je to prý například na postavení feminismu. "Klasický sexistický jazyk 'mačů' ve vztahu k ženám se výrazně zkompromitoval,“ uvedl Michnik s tím, že to samé platí i o církvi a o kněžích. "Dnes slyšíme, že jistý velmi katolický a konzervativní politik veřejně nesouhlasí s kardinálem, když ten kritizuje prodej antikoncepční pilulky 'den po' bez receptu," uvedl s tím, že nikdy nevěřil, že se něčeho takového dožije.

Všechny průzkumy ukazují, že klesá počet praktikujících katolíků

Redaktor slovenského webu se podivil, proč polští katolíci nesvrhli vládu například pro to, že polská vláda nedávno zpřístupnila nouzovou antikoncepční pilulku "den po“ bez receptu. Podle Michnika je to především tím, že v jeho zemi zeslábl vliv církve. "Ve všech průzkumech se ukazuje, že se neustále snižuje množství praktikujících katolíků, tedy takových, kteří se pravidelně účastní náboženských rituálů,“ uvedl Michnik.

Dalším důvodem je podle něj to, že v polské církvi zvítězil duch radikálně-konzervativního katolického rádia Maryja. To způsobuje, že věřící si od církve udržují odstup. Zejména pokud se církev vyjadřuje k politickým a světonázorovým otázkám. "V dobách mého mládí vládl v církvi naopak liberální duch, který dnes v Čechách prezentuje Tomáš Halík,“ poznamenal Michnik. "Navíc když porovnáme působení samotného papeže Františka a duch netolerantního rádia Maryja, jakoby tu existovaly dvě úplně odlišné katolické církve,“ prohlásil.

Mezi polskými katolíky také zvítězil názor, že farář možná ví, jak máme rozumět Bohu, ale už nevyhnutelně neví, jak máme rozumět politice. "Polský katolík přestal nekriticky přijímat kázání svého faráře či biskupa,“ konstatoval Michnik s tím, že Poláci ve volbách už také volí podle svého rozumu a ne podle vůle církve.

Zeman byl velmi inteligentní člověk, nerozumím tomu, co se s ním stalo

Michnik se mimo jiné vyjádřil i k osobnosti českého prezidenta. "Pro mě je největším překvapením Zeman. Naposledy jsem se s ním setkal asi před osmi lety, na Havlových narozeninách. Byl to velmi inteligentní člověk. Opravdu nerozumím tomu, co se s ním od té doby stalo,“ prohlásil Michnik.

Podle jeho názoru je tento problém ale vidět v celé Evropě, kde jedinou skutečnou osobností je německá kancléřka Angela Merkelová. "V historii jsou okamžiky, kdy na světě jednoduše nejsou Napoleonové nebo Bismarckové,“ podotkl.

Visegrádská čtyřka selhala, ale ne vinou Polska

Na přetřes nemohl nepřijít ani ukrajinský konflikt. Redaktor serveru poukázal na to, že Polsko mělo ambici vést východní politiku EU, ale mise ministra zahraničí Sikorského selhala v okamžiku, kdy Rusko odmítlo jednat o Ukrajině s Polskem. "Nemyslím si to. Pro mě je mnohem horší porážkou selhání V4, k tomu ale nedošlo naší vinou. My jsme si nezvolili Zemana, Orbána ani Fica,“ reagoval Michnik s tím, v případě Ukrajiny mise Sikorského skončila úspěchem. "Tento konflikt se mu podařilo představit jako evropskou záležitost. To on přivedl do Kyjeva ministra zahraničních věcí Německa a Francie,“ podotkl Michnik s tím, že v dané situaci se Sikorskému podařilo dosáhnout maxima možného. "A že je pro Putina Polsko jako partner neakceptovatelné... To jsme věděli už předtím,“ konstatoval.

V dohodu Západu s Putinem ohledně Ukrajiny Michnik nevěří

Na otázku, zda nemá obavy, že se Západ s Putinem opět dohodne za zády Polska a Ukrajiny, bez ohledu na bezpečnostní zájmy Polska, uvedl, že zastavení krveprolití na Ukrajině bude vždy v souladu s bezpečnostními zájmy Polska. Pokud se ovšem podaří dohoda s Putinem, čemuž "vůbec nevěří“. "Němci či Francouzi to nedělají jen jménem svým, ale jménem celého evropského společenství. A konečně, pro Rusko jsou to mnohem efektivnější partneři – Putin má averzi vůči Polsku a v tomto smyslu je tedy také dobře, že Polsko už není bezprostředním partnerem během jednání s Ruskem.“

Michnik přiznal, že v Polsku je velmi silná rusofobie, což je mu osobně velmi líto. "Z naší strany jde o směs strachu a pocitu nadřazenosti, a to je nesmírně nebezpečná kombinace. Já sám jsem v tomto smyslu trochu netypický Polák: Sám sebe považuji za antisovětského rusofila a mnoho lidí mi to zazlívá,“ uvedl. Sám zastává názor, že pokud chceme mít jiné Rusko, je nutné s ním udržovat dialog a ne se k němu obracet zády. "A já bych chtěl Rusko demokratické,“ podotkl.

Na otázku, zda tomu věří, odpověděl, že musí. Jinak by totiž musel přijmout přestavu, že ruský národ je odsouzený k věčnému neštěstí. "Se stejným fatalizmem se kdysi mluvilo o hitlerovském Německu, a podívejte se na něj dnes. To samé platí o Rusku. Bude to dlouhá cesta, ale věřím, že dospějí k míru a demokracii,“ dodal Michnik.

Celý text ve slovenštině si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…