Polský exprezident Lech Walesa: Chci pro Polsko jaderné zbraně. Putin nás nezastraší

24.09.2014 14:32

Bývalý prezident Polska Lech Walesa by chtěl, aby jeho země disponovala jadernými zbraněmi kvůli hrozbám z Ruska. V článku pro deník Rzeczpospolita navrhl, aby si Polsko jaderný arzenál vypůjčilo.

Polský exprezident Lech Walesa: Chci pro Polsko jaderné zbraně. Putin nás nezastraší
Foto: MEDEF
Popisek: Lech Walesa

„Polsko by mělo vůči Rusku zaujmout rozhodný postoj. Putin nám chce svými jadernými zbraněmi nahnat strach, tak proč bychom neměli mít my takový arzenál?" zeptal se bývalý šéf odborového hnutí Solidarita, které bylo v 80. letech hybnou silou pádu komunismu v Polsku.

Půjčíme si jadernou bombu a ukážeme Putinovi

„Měli bychom si vypůjčit a rozmístit jaderné zbraně a ukázat Putinovi, že pokud ruský voják vstoupí jedinou nohou na naši půdu, udeříme. Aby bylo jasno," navrhl Walesa.

Podle agentury AFP ale v současnosti neexistuje možnost pronajmout si nebo si půjčit jadernou zbraň. Na druhou stranu země jako Belgie, Německo, Nizozemsko, Itálie a Turecko mají na svém území sdílené jaderné zbraně v rámci Severoatlantické aliance.

Jako nositel Nobelovy ceny za mír bych šel bojovat proti Putinovi

Polsko by prý mělo Putinovi jasně vzkázat: „Pane Putine, nedovolíme vám udělat ani krok vpřed. Pokud se o to pokusíte, zahynete a my zahyneme také. Já jako nositel Nobelovy ceny za mír bych šel bojovat proti Putinovi, abych bránil Polsko. Mám Rusy rád, ale nedovolil bych, aby cizí síly vstoupily do Polska," dodal exprezident Walesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …