Polský opoziční spisovatel udeřil: Tuska na prezidenta EU vybrala Merkelová. Čeká na její pokyny

24.05.2015 18:30

Polská politická scéna je prý rozdělená tak nesmiřitelně, že si to ani v naší názorové protikladnosti Zeman – Schwarzenberg nedovedeme představit. Štěpící linie vede napříč někdejší protikomunistickou opozicí a dělí jak politickou reprezentaci, tak intelektuální scénu. Proti slavnému liberálnímu novináři Adamu Michnikovi tak stojí například Bronislaw Wildstein, konzervativec spojený se stranou Právo a spravedlnost.

Polský opoziční spisovatel udeřil: Tuska na prezidenta EU vybrala Merkelová. Čeká na její pokyny
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Ještě před prezidentskými volbami, které vyrovnaným soubojem Bronislawa Komorowského s Andrzejem Dudou opět ukázaly míru rozštěpení, poskytl spisovatel rozhovor českému týdeníku Echo. A hned na úvod se pustil do kritiky hlavní hvězdy vládního tábora, Donalda Tuska. Ten se stal „prezidentem EU“ a v této funkci prý dokázal takřka nemožné – být vidět ještě méně než jeho totálně necharismatický předchůdce Herman van Rompuy.

„Tusk z Polska utekl. Opustil nejdůležitější funkci polské politiky a přijal administrativní funkci v EU. Je potupné, jak nad tím provládní média jásají: Ó, jak jsme byli poctěni! Prostřednictvím tohoto muže jsme byli akceptováni Evropou. Přitom se ani neví, kým byl jmenován. Nejsou na to pravidla,“ říká spisovatel.

U Tuska podle něj nikdo neví, co vlastně v Bruselu dělá. „Čeká na pokyny z Berlína. Je to tak evidentní. Nedělá nic. Byl vybrán Angelou Merkelovou proto, že si mohla být absolutně jista jeho loajalitou,“ říká Wildstein.

I v Polsku přitom prý šel jako premiér cestou „dělat toho co nejméně“. Díky tomu se kolem jeho strany vytvořil oligarchický systém, kde se dělala skutečná rozhodnutí. A tyto vazby se utvářejí na základě přátelství.

Vše podle něj začalo v roce 2005. Tehdy obě strany byly v opozici proti sociální demokracii zmítané aférami (z nichž se nevzpamatovala v podstatě dodnes) a obě opoziční strany, pocházející z tábora protikomunistické Solidarity, byly před volbami předběžně dohodnuté na koalici. Jenže nakonec Tuskova Občanská platforma, která skončila těsně druhá, couvla a raději šla do opozice.

„Vytvořili opozici, ale velice zvláštním způsobem: spojili se se všemi silami dosavadní republiky – mainstreamovými médii, byznysem, soudcovským stavem atd. A od té doby také vytvářejí obraz, který trvá dodnes: že oni jsou síly světla, civilizace, Evropy – a my strana temnoty a středověku,“ vysvětluje Wildstein.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …