Polský prezident Komorowski chce posílit obranu východní hranice NATO

22.07.2014 14:40

Polský prezident Bronislaw Komorowski v úterý ve Varšavě vyzval k posílení kolektivní obrany na východních hranicích Severoatlantické aliance. V souvislosti s ukrajinskou krizí a rolí Ruska v ní to řekl na setkání hlav států visegrádské čtyřky, Rumunska, Bulharska a pobaltských států, kterého se účastní i český prezident Miloš Zeman.

Polský prezident Komorowski chce posílit obranu východní hranice NATO
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman s prezidentem Polské republiky Bronislawem Komorowskim

"NATO se musí vrátit k principu účinného garantování kolektivní bezpečnosti svých členů. Je nutné posílit východní hranici aliance," prohlásil Komorowski podle agentury AFP v přítomnosti svých kolegů z dalších osmi států střední a východní Evropy.

Vrcholná schůzka má být věnována přípravě zářijového summitu NATO ve Walesu a také situaci na Ukrajině, zejména po katastrofě malajsijského civilního letadla, při níž minulý týden zemřely tři stovky lidí.

"Přítomnost vojenských sil NATO v našem regionu, přítomnost trvalá, viditelná a odpovídající situaci by měla být jedním z prvků tohoto procesu," uvedl rovněž šéf polského státu. V této souvislosti se také vyslovil pro rozvoj vojenských infrastruktur NATO ve střední a východní Evropě.

Podle agentury MTI polský prezident upozornil, že nynější rusko-ukrajinský konflikt se stal největší výzvou pro bezpečnost v Evropě od dob takzvané studené války. Na vztahy Ruska a Ukrajiny by podle něj mělo být nahlíženo jako na součást vztahů mezi Východem a Západem. V sázce v tomto konfliktu je přežití svrchované a demokratické Ukrajiny, stejně jako věrohodnost "evropského řádu založeného na územní celistvosti a vyloučení použití síly".

Komorowski se současně zmínil o svém pondělním telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Barackem Obamou, který podle polské hlavy státu dal najevo "vůli podpořit posílení obrany NATO na východě (Evropy)". Bílý dům k telefonátu sdělil, že oba prezidenti se kromě jiného shodli i na tom, že evropští členové NATO by měli zvýšit své vojenské rozpočty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…