Polský prezident promluvil: Chceme mít v NATO větší roli, skutečné "východní křídlo"

13.08.2015 21:13

Nový polský prezident Andrzej Duda vyjádřil ostrou kritiku na adresu NATO. „Nechceme být nárazníkovou zónou. Chceme být skutečným východním křídlem aliance,“ tvrdí Duda, podle kterého si NATO ještě neuvědomilo, že Polsko už dávno patří na Západ. Informuje Svobodné fórum.

Polský prezident promluvil: Chceme mít v NATO větší roli, skutečné "východní křídlo"
Foto: Andrzejduda.pl
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Andrzej Duda, nedávno zvolený polský prezident, kritizoval Severoatlantickou alianci za její přístup k Polsku. Chtěl by zřídit stálé základny NATO v zemích bývalého východního bloku, jak uvedl v rozhovoru pro Financial Times.

Duda dále kritizoval postup NATO proti Rusku i přes ruské aktivity v Gruzii a na Ukrajině. „NATO ještě nezaznamenalo, že Polsko se přesunulo z Východu na Západ,“ řekl a dodal: „Jestli Polsko a další středoevropské země opravdu představují křídlo NATO, pak se mi zdá přirozené a logické, aby základny byly umístěny v těchto zemích.“

Duda již od svého nástupu do funkce prohlašoval, že chce zvýšit přítomnost jednotek NATO v Polsku, nejen z důvodu možné ruské agrese. Do loňského roku totiž byla na „východ od železné opony“ pouze jedna malá vojenská základna NATO v polském Štětíně.

Celý text zde

Opřel se i do přístupu EU vůči klimatickým změnám a postavil se za svoje rozhodnutí snížit daně a zvýšit státní výdaje. Vyjádřil také znepokojení nad tendrem na vrtulníky pro polskou armádu a chce jej prošetřit.

Andrzej Duda je povoláním právník, bývalý europoslanec za opoziční stranu Právo a spravedlnost a v přímé volbě porazil Bronislawa Komorowského za Občanskou platformu. Je také jedním z produktů nespokojenosti polského lidu s jeho liberální vládou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …