Polský prezident v ČT vysvětlil, proč se jeho země tolik angažuje v otázce Ukrajiny

16.11.2014 20:21

Mnoho z hodnot bývalého polského protikomunistického odborového hnutí Solidarita je stále v Polsku aktuálních. Nemusíme bojovat, abychom svobodu získali, ale musíme ji společně upevňovat a posilovat. Právě proto se Polsko angažuje v EU, v NATO, protože je nutné podporovat ty, kdo svobodu nemají. Nebo ji mají, ale jen s křehkými základy.

Polský prezident v ČT vysvětlil, proč se jeho země tolik angažuje v otázce Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Polský prezident Bronislaw Komorowski položil věnec k pomníčku obětí Euromajdanu

To je i důvod, proč se Poláci tolik angažují v otázce Ukrajiny. Ve speciálním nedělním vydání pořadu Interview ČT 24 to uvedl polský prezident Bronislaw Komorowski. „Nechceme poté, co jsme vstoupili do NATO a EU, zavírat dveře jiným,“ poznamenal.

Západ nepodporuje Ukrajinu dostatečně rozhodně

Připomenul, že Polsko skutečně důsledně tlačí ve věci Ukrajiny na západní země, a připomíná, že Poláci, stejně jako Češi a další východoevropské národy si vybojovaly svobodu díky tomu, že jim Západ pomáhal. Na adresu některých západních zemí si ale neodpustil malou výtku, když uvedl, že Polsko sice těší, ze Západ začal Ukrajinu podporovat, ale ne dostatečně rozhodně.

Komorowski odpověděl i na to, proč bychom vlastně měli Ukrajinu podporovat. „Pokud jsme přesvědčeni, že svoboda, demokracie, svobodný trh je součást našich hodnot, proč bychom ostatním měli bránit tyto hodnoty získat?“ Podle polského prezidenta musíme být důslední, a tak bychom neměli vstup do EU upírat jiným. „Pevně věřím, že je nutné ctít vůli národů. Nám Polákům, Slovákům, Němcům, Maďarům se podařilo začlenit do struktur NATO, EU. Tento svět bychom měli cíleně rozšiřovat,“ poznamenal Komorowski.

Proč bychom měli mít za dané, že Rusko svůj postoj k Ukrajině nezmění?

Odpověděl i na poznámku zpravodaje ČT v Polsku Petra Pazderky, který upozornil, že řada českých politiků, včetně exprezidenta Václava Klause, říká, že Ukrajina je natolik pevně spojena s Ruskem, že jí není možné nabízet členství v EU, navíc jde o vnitřně rozdělenou zemi.

Komorowski mimo jiné poukázal na to, že Rusko se smířilo s tím, že ČR, Polsko i pobaltské státy vstoupily do NATO a EU. „Přestože dříve Rusko říkalo, že s tím nikdy nebude souhlasit. Proč bychom měli brát za dané, že svůj postoj nezmění?“ podotkl prezident s tím, že součástí cesty Ukrajiny na Západ nemusí být hned její členství v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …