Polští disidenti převezmou cenu za svědectví o totalitě

10.12.2016 6:23

Někdejší polští disidenti Alicja a Zbigniew Gluzovi dnes v Praze převezmou Cenu Jaromíra Šavrdy udělovanou lidem, kteří zveřejňují svědectví o totalitě. Cena předávaná každoročně u příležitosti Dne lidských práv je určena osobnostem, které se aktivně snaží šířit pravdu o době komunismu.

Polští disidenti převezmou cenu za svědectví o totalitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

Manželé Gluzovi od počátku 80. let působili v polském opozičním odborovém hnutí Solidarita a v roce 1982 založili podzemní časopis Karta. V roce 1987 stáli za vznikem organizace Středisko Karta, které od pádu komunistického režimu funguje legálně. Součástí střediska je archiv, který dokumentuje represe vůči polským občanům za sovětské okupace části Polska po roce 1939, včetně výpovědí pamětníků.

Cena je pojmenována po ostravském spisovateli a signatáři Charty 77 Jaromíru Šavrdovi. V roce 1972 byl za své postoje vyloučen ze studií práv na pražské Univerzitě Karlově, v 70. a 80. letech byl opakovaně vězněn. Na následky věznění a pronásledování komunistickou mocí zemřel v roce 1988 ve věku 55 let.

Ocenění uděluje od roku 2008 občanské sdružení PANT. V minulých letech ho získali mimo jiné bývalý prezident Václav Havel, historik Vilém Prečan nebo duchovní Antonín Huvar.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…