Polští voliči znovu rozdali karty politikům. S vládou to nehnulo

09.11.2019 15:04

Polsko má novou vládu. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil složení nového kabinetu, který po jednoznačném vítězství v říjnových parlamentních volbách opět vytvořila dosud vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Vláda bude pokračovat v téměř stejném složení jako dosud, informuje ČTK.

Polští voliči znovu rozdali karty politikům. S vládou to nehnulo
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Novou vládu Morawiecki představil na tiskové konferenci po zasedání vedení PiS, na níž hovořil i šéf vládní strany Jaroslaw Kaczyński. Vláda bude pokračovat v téměř stejném složení, nezmění se vedení klíčových resortů obrany, vnitra, spravedlnosti, zemědělství ani zahraničních věcí. Jedinou větší změnou ve složení kabinetu je nové obsazení postu ministra financí – Jerzyho Kwiecińského vystřídá Tadeusz Kościński, který dosud zastával funkci náměstka. 
 
Ve funkcích vicepremiérů dál zůstanou Jarosław Gowin a Piotr Gliński, obranu bude znovu řídit Mariusz Błaszczak, vnitro opět povede Mariusz Kamiński a šéfem diplomacie zůstane Jacek Czaputowicz. Ministrem zemědělství zůstává Jan Krzysztof Ardanowski a ministrem spravedlnosti Zbigniew Ziobro. 
 
Novinkou bude to, že státní tajemník pro evropské záležitosti Konrad Szymański už nebude nově podléhat ministru zahraničí, ale bude fungovat v rámci úřadu vlády.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…