Polští výrobci potravin se prý obávají nástupu Babiše do vlády

09.02.2014 16:07

Polští výrobci potravin se po nástupu Andreje Babiše do funkce místopředsedy české vlády bojí nejhoršího. Čekají, že majitel mocné zemědělsko-průmyslové skupiny Agrofert je bude s pomocí koaličních partnerů chtít všemi prostředky vytlačit z českého trhu. Napsal to web polského týdeníku Wprost.

Polští výrobci potravin se prý obávají nástupu Babiše do vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzeniny, ilustrační foto

„Pro polské potravinářské výrobce je to neblahá zpráva. Ten člověk je schopen všeho. Máme velké obavy, protože tento český podnikatel vede už dva roky bezohlednou válku s polskými potravinami,” řekl o Babišově vstupu do vlády ředitel Polského svazu výrobců potravin Andrzej Gantner.

V očích polských podnikatelů je nejbohatší Slovák a druhý nejbohatší Čech „arcilobbistou", uvádí Wprost. Ovládá až třetinu domácího trhu potravin a podle Poláků bude chtít svůj podíl zvětšit všemi dostupnými prostředky, především na úkor polského dovozu.

„Asi 16 procent potravin prodávaných na českém trhu pochází z Polska a my jsme tento trh dobývali kousek po kousku. Češi do výroby potravin neinvestovali, nemodernizovali produkci a místo toho ochotně přijímali výrobky z dovozu. Díky tomu jsou dnes polské potraviny levnější a lepší než české,” řekl týdeníku Andrzej Faliński, ředitel Polské organizace obchodu a služeb.

Podle něj se Babišovi nevyplatí riskovat investice do obnovy vlastních podniků. „Je to člověk, který umí počítat. Pokud mu vychází, že levnější bude zablokovat konkurenci z dovozu než podniknout rizikové investice, rozhodne se pro antikonkurenční kampaň v médiích," řekl Faliński.

„Největší znepokojení nebudí to, že se Babiš stal českým vicepremiérem, ale samotná koaliční smlouva mezi českými stranami. Píše se v ní, že na českém trhu je nutné vytvořit prostor pro domácí výrobky," upozornil Gantner.

To podle polských podnikatelů znamená, že česká vláda pod Babišovým vedením může zvýšit tlak na polské výrobce a vývozce natolik, že sami začnou z Česka odcházet. Může například českým supermarketům nařídit, aby 30 procent zboží pocházelo z domácí produkce, uvádí Faliński. Podle Gantnera může většího prostoru pro české výrobky dosáhnout i dalším zpřísněním kontroly dovozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…