Pomatení lidé, mají v hlavě dezinformační virus. Datový analytik Vrabel se v ČT rozpovídal, kdo jsou dezinformátoři, pomáhající Rusku

29.11.2020 13:26

Dezinformace v době koronavirové krize nabírají významně na síle, upozorňuje analytik pro data a dezinformace František Vrabel, ředitel české firmy Semantic Visions. Falešné zprávy se totiž nejlépe šíří s emocionálním nábojem. „Dobře tak funguje strach, který vir ve společnosti vyvolává,“ uvedl Vrabel v rozhovoru pro Českou televizi.

Pomatení lidé, mají v hlavě dezinformační virus. Datový analytik Vrabel se v ČT rozpovídal, kdo jsou dezinformátoři, pomáhající Rusku
Foto: pxhere.com | CC0 Public Domain
Popisek: Ilustrační foto

Pravidelně se podle Vrabela dezinformace dostávají až k 30 % Čechů. Ve veřejném prostoru, podle něj, existují v současnosti tři základní typy dezinformací.

První z nich úplně popírá existenci viru a nemoci nebo alespoň tvrdí, že jsou smyšlené informace o úmrtích.

Druhým typem jsou konspirační teorie, podle kterých je vir například biologickou zbraní vyvinutou některou ze světových mocností – ať už Spojenými státy, nebo Čínou. Mluví například o zavádění čipů v průběhu testování na nemoc nebo o tom, že nemoc ve skutečnosti způsobují vysílače 5G sítě.

Třetí typ dezinfornací cílí na kritiku vládních opatření a zpochybňuje oficiální údaje o nakažených a mrtvých. V současnosti ale tyto dezinformace míří hlavně na vakcínu a snaží se lidi od očkování odradit.

Podle Vrabela, weby s falešnými zprávami prý dlouhodobě píší ve prospěch Ruska a prý jsou velmi protievropské. „Drtivá většina z těchto projektů jsou lidé, kteří jsou z mého pohledu pomatení, mají v hlavě ten dezinformační virus a dělají špinavou práci ve prospěch Ruska nebo Číny. Jenom malá menšina z nich jsou bezskrupulózní podnikatelé, kteří na tom chtějí vydělat,“ pravil expert na dezinformace František Vrabel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…