Poměry na ministerstvu: Čísla o nezaměstnanosti s vypětím sil a na koleně

12.02.2013 9:12

Na ministerstvu práce chybí statistiky, pomocí kterých by mohl resort analyzovat situaci a správně rozhodovat o politice zaměstnanosti. Může za to prý informační systém, který loni bez výběrového řízení na úřady práce nasadil exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Nový systém shromažďovat taková data totiž neumí.

Poměry na ministerstvu: Čísla o nezaměstnanosti s vypětím sil a na koleně
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Ministerstvo v čele s Drábkovou nástupkyní Ludmilou Müllerovou ale statistická data považuje za důležitá. "Podrobnější informace o lidech bez práce pomáhají při volbě vhodných nástrojů na podporu zaměstnanosti a při zaměření financování. Data mají význam jak na národní úrovni, tak ve vztahu k financování z Evropského sociálního fondu," řekla deníku MF Dnes mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

A právě podpora zaměstnanosti v loňském roce vázla. Rekvalifikace a placené veřejně prospěšné práce byly podle deníku nedostatkovým zbožím a z rozpočtu 5,5 miliard, které na ně mělo ministerstvo k dispozici, více než polovinu ušetřilo. Místo toho se zabývalo experimentem bezplatné veřejné služby nebo projektem docházky nezaměstnaných na pošty.

Úředníci nebyli akceschopní z části právě kvůli chybějící statistice. "Pokud ministerstvo přerozděluje peníze na rekvalifikace a podporu vzdělávání či na udržení zaměstnanosti, tak by ty statistiky mít mělo," řekl MF Dnes Drahomír Mejzr z firmy Accon, která se zabývá poradenstvím při získávání dotací z fondů EU.

Vypomohli si starými údaji

Žadatelé dotací na podporu zaměstnanosti museli podle informací MF Dnes pracovat se starými statistikami z roku 2011. Novější údaje totiž nejsou. Nedá se například prakticky zjistit, kolik nezaměstnaných se nacházelo v jednotlivých obcích.

Úřadům práce jde prý ale ministerstvo vstříc. "Úřad práce je ze zákona povinen poskytovat součinnost obcím a také to dělá. V případě, že potřebuje konkrétní obec své statistiky, jsme na základě informací z jednotlivých úřadů práce schopni tuto informaci poskytnout," uvedl Jiří Reichl, mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce ČR.

Ministerstvu ale chyběly podrobné informace o nezaměstnanosti i tehdy, když v polovině loňského roku zpracovávalo pravidelné analýzy o zaměstnanosti a nezaměstnanosti. Podle deníku je "s vypětím sil a na koleně" dali analytici úřadu dohromady. Prý ale s chybami, které musí nyní nahrazovat správnými daty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …