Poměry ve vládě: Svoloč, padlo z ČSSD kvůli Andreji Babišovi

10.03.2015 11:36

V pondělí odpoledne se po jednání vlády sešla i koaliční rada a její jednání prý mělo velmi zajímavý průběh. Zejména ze strany hnutí ANO. To mělo na jednání jeden zásadní bod, na který se soustředilo, a to byl nový zákon o registru smluv. Spory ohledně úpravy zveřejňování kontraktů státních orgánů se prý Andrej Babiš rozhodl řešit po svém.

Poměry ve vládě: Svoloč, padlo z ČSSD kvůli Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Babiš podle webu Svobodné fórum, který provozuje někdejší šéfredaktor mnoha českých médií Pavel Šafr, své partnery nepříjemně překvapil již před jednáním. V rozporu s návrhem, který již je ve sněmovně, začal totiž najednou znovu požadovat zpětné zveřejňování všech platných smluv. Lidovci a sociální demokraté však tuto maximalistickou koncepci již dříve odmítli, zejména pod tlakem svých starostů z maloměst a obcí, pro které by to bylo prakticky nerealizovatelné. Námitky vyjadřují i státní podniky, které chce Babiš rovněž do povinnosti zahrnout.

V průběhu koaliční schůzky se snažili za zavřenými dveřmi najít s Andrejem Babišem shodu. Ten však prý zvolil jinou strategii. Přímo během jednání totiž posílal SMS zprávy aktivistům z hnutí Rekonstrukce státu. V nich prezentoval svou verzi průběhu jednání.

Aktivisté obratem umisťovali zprávy na sociální sítě, kde je svými kanály horečně šířili. Zástupci ČSSD a lidovců tak ještě během jednání na svých mobilech a tabletech mohli číst, jak se vybarvili a jak jim očividně vůbec nejde o změnu korupčního prostředí v zemi.

Celý text ZDE

Například aktivista Pavel Franc šířil po síti tento vzkaz: „Andrej Babiš dnes veřejně podpořil rozumnou verzi registru smluv (všechny smlouvy na internetu) a chce ji dostat na projednání Sněmovny ještě v tomto dubnu. Podle informací, které máme, zástupci KDU a ČSSD právě teď na koaliční radě vyrábí problém na každé řešení. Vůbec se jim do registru nechce. Aspoň každý ví, jak moc kdo chce transparentnost…“

Babišovi koaliční partneři prý přímo na jednání reagovali velmi vzrušeně. Poslanec ČSSD Jan Chvojka, který si podle webu Svobodné fórum obvykle pěstuje image klidného právníka, na odchodu uvedl: „Andrej Babiš si našel další užitečné idioty. Z jednání koaliční rady o registru smluv píše esemesky představitelům Rekonstrukce státu. Bohužel ne pravdivé. A aktivisti o průběhu jednání pak referují on-line podle not pana Babiše. Je to svoloč,“ ulevil si.

Server Svobodné fórum k tomu poznamenává, že aktivisté z Rekonstrukce státu patří k nejnadšenějším zastáncům Andreje Babiše a ze sněmu hnutí, který jinak sklidil spíše rozpaky, psali nadšené blogy s titulky jako „ANO, byli jsme na sněmu”, ve kterých nadšeně aplaudovali nejen projevu Andreje Babiše, ale dokonce i suchým statistikám jeho zástupce Jaroslava Faltýnka.

Server k tomu poznamenává, že tito aktivisté již tři roky naivně slouží mocenskému buldozeru Andreje Babiše. Jejich metody nátlaku, které běžně využívají, prý v pondělí očividně získaly nový rozměr.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…