Pomluvili Zemana? Kauza ,,prezident má rakovinu" jde do nejvyššího patra

22.04.2019 11:01

Prezident Miloš Zeman se nadále snaží bránit proti odložení jeho trestního oznámení kvůli výrokům brněnského politika Svatopluka Bartíka o tom, že trpí rakovinou. Server iRozhlas.cz přinesl dokument, v němž hradní právník Marek Nespala tvrdí, že kriminalisté i státní zástupci postupovali nezákonně. Podnět je adresován do rukou ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), jenž dal podle všeho Hradu za pravdu, podal proto stížnost pro porušení zákona v neprospěch Bartíka, píše server.

Pomluvili Zemana? Kauza ,,prezident má rakovinu" jde do nejvyššího patra
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve vysílání ČT24.

Ve věci by tak měl nyní rozhodnout Nejvyšší soud. Nespala se v dokumentu odvolává na to, že šíření nepravdivé inormace mohlo ovlinit volitele v budoucí preizdentské volbě. „A to tím spíše v situaci, kdy pověst a čest pošpiněné osoby je poškozena navždy a pomluvená osoba nemá možnost okamžité rehabilitace,“ uvádí Nespala. Podnět byl podán 14. února, Kněžínek následně vyhověl a skutečně podal stížnost pro porušení zákona k Nejvyšším u soudu. To odborníci na trestní právo označují za mimořádně nestandardní. 

Původní text ZDE.

Případ se nyní dostává k Nejvyššímu soudu, což nebude mít však de facto žádný vliv. S Bartíkem totiž nebylo zahájeno trestní stíhání, senát Nejvyššího soudu tak může vyřknout pouze akademický výrok. Může se však stát, že dá-li soud za pravdu Zemanovi, mohlo by to otevřít cestu pro dohled nadřízeného státního zástupce a znovuootevření případu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…