Pomluvy, podrazy a jiná svinstva. Toto nám řekli politici k výsledkům voleb

12.10.2014 5:21

V pátek a v sobotu proběhly v České republice komunální a senátní volby. ParlamentníListy.cz se dotázaly některých kandidátů i dalších politiků, co říkají jejich výsledkům.

Pomluvy, podrazy a jiná svinstva. Toto nám řekli politici k výsledkům voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Podle aktuálně spočítaných hlasů se volební účast v obecních volbách pohybuje mezi 45 až 50 procenty. Do druhého kola postupuje 18 kandidátů ČSSD, 10 ANO, 8 z KDU-ČSL, 6 z ODS, 4 STAN a TOP 09 a zástupci dalších uskupení.

Vítězí vládní strany, což značí, že má vláda podporu

„Dobrý výsledek. Vítězí vládní strany, což značí, že má vláda podporu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD a ministr zahraniční Lubomír Zaorálek.

„Zatím je předčasné hodnotit konkrétní výsledky, ale je zřejmé, že lidé dali mimořádně vysokou důvěru hnutí ANO. Je třeba jejich důvěru nezklamat,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Výsledky jsou naprosto fantastické. Mám obrovskou radost, že se KDU vrátilo v řadě měst a obcí do zastupitelstev. Též senátní výsledky jsou fantastické. Pevně věřím minimálně v pět mandátů,“ reagoval nadšeně europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Oficiální výsledky ještě nejsou. Byla poměrně nízká účast, ale je to varování pro tradiční strany,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Bude záležet na tom, kolik lidí přijde volit a koho podpoří ostatní

„Nehodnotím výsledek, dokud není kompletní,“ uvedl senátor Zdeněk Schwarz, který by měl na Praze 1 postoupit do druhého kola.

„V těchto volbách se objevil větší počet silnějších subjektů – v mém senátním obvodu je to například ANO 2011. Vzhledem k tomu, že jsem soutěživý typ, přiznám se, že osobně jsem čekal svůj lepší výsledek, když tento je procentuálně i počtem hlasů horší než před šesti lety. Ale samozřejmě moc děkuji všem, kteří mě přišli zvolit a prosím je, aby mě podpořili i v druhém rozhodujícím kole, které bývá nevyzpytatelné. Bude záležet na tom, kolik lidí přijde volit a koho podpoří ostatní politické subjekty. Já však věřím, že zvítězí pozitivní forma volebního boje a nikoli pomluvy, podrazy a jiná svinstva .Ještě to bude vysilující týden. Tak uvidíme pak,“ řekl senátor ČSSD Miroslav Antl, který postupuje do druhého kola se ziskem více než 40 procent hlasů.

Podle poslance ANO Stanislava Berkovce volby potvrzují velkou roztříštěnost spektra kandidátů a velké množství volebních sdružení, setrvačnost voličů velkých stran. „Také fenomén, se kterým se setkává ANO i v Poslanecké sněmovně – v některých momentech jdou proti nám všichni, bojí se, že jim chceme měnit zaběhlé pořádky. V komunálních volbách je to také hodně o jménech a o týmech v jednotlivých městech. To je moje osobní mnohaletá zkušenost ze Slaného. V našem městě jsem zatím spokojen,“ vysvětlil.

Zda budou výsledky uspokojivé, to uvidí a pocítí na sobě voliči sami

„Můj výsledek jsem předpokládala. Není pod průměrem, ve kterém se nyní pohybuje naše strana. Obecně je na Kladně výborný výsledek ODS, který ukazuje, že lidé z radnice mají větší úspěch a Senát občany až tak nezajímá. Nedotýká se jich jako radnice. Například do druhého kola se dostala paní Vojtová za TOP, která má nyní moji podporu, ale na radnici se TOP nedostala,“ uvedla Lenka Kohoutová, která kandidovala za ODS do Senátu.

„Hlas lidu, hlas Boží. Výsledky voleb jsou rozhodnutím voličů. Politik by je neměl příliš komentovat. A zda budou výsledky uspokojivé, to uvidí a pocítí na sobě voliči sami,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Svědčí to o tom, že kontaktní kampaň příliš neovlivňuje výsledky ve volbách,“ podotknul kandidát KSČM Pavel Hojda, který kandidoval v obvodu Cheb a nepostoupil do dalšího kola.

Nyní volební komise počítají hlasy, odhaduje se, že poslední výsledky (zejména Praha) budou známé až v neděli ráno.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…