Pomoc Nepálu i slavný kontrolní systém od Šlechtové. To všechno v pondělí čeká ministry

26.04.2015 17:39

Vláda na pondělním způsobem posoudí, jakým způsobem Česko pomůže lidem postiženým ničivým zemětřesením v Nepálu i desítkám českých turistů v oblasti. Měla by také schválit řešení problémů s monitorovacím systémem evropských fondů, aby nebylo ohroženo čerpání peněz z nových operačních programů EU.

Pomoc Nepálu i slavný kontrolní systém od Šlechtové. To všechno v pondělí čeká ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády.Na programu byla kromě jiného Národní strategie kybernetické bezpečnosti Česka na období let 2015 až 2020

Vláda bude podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jednat o humanitární pomoci Nepálu i situaci velkého počtu Čechů, kteří nyní v zemi jsou na horolezeckých a turistických výpravách. "Budeme ji (pomoc) poskytovat koordinovaně v rámci EU. V tuto chvíli primárně probíhají konzultace ať už prostřednictvím našich zastupitelů v regionu, které tam máme jako ČR, ale zejména v rámci orgánů EU," řekl dnes Sobotka na dotaz, zda počítá s pomocí Nepálu. Aktuální informace o Češích v Nepálu i aktivitách v oblasti humanitární pomoci by měl vládě v pondělí sdělit ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Rafaj by mohl zůstat v úřadu

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) společně s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) představí kabinetu návrh, jakým způsobem lze vyřešit problém s monitorovacím systémem. Spor odstartovala nedávno Šlechtová oznámením, že Česko nemůže zahájit čerpání peněz z EU. Důvodem je podle ní zpráva z auditu monitorovacího systému evropských fondů MS2014+, která použití systému pozastavila. Audit týmu ministerstva financí označila za neprofesionální a opřený o spekulace. Babiš audit hájil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhne, aby v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zůstal i dalších šest let jeho současný předseda Petr Rafaj. Šéfa antimonopolního úřadu jmenuje prezident republiky na návrh vlády. Premiér rovněž předloží Národní program reforem České republiky pro letošní rok, který obsahuje opatření vlády na podporu hospodářského růstu.

Vláda projedná i zprávu o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí

Kabinet se vyjádří i k návrhu, aby se sazba odvodu z loterií od příštího roku zvýšila o pět procentních bodů na 25 procent. Loterijní novela poslance Jana Volného (ANO) rovněž předpokládá, že denní místní poplatek za každý herní přístroj se zdvojnásobí na 110 korun. Koalice se ve středu navzdory některým výhradám dohodla, že poslaneckou iniciativu podpoří, lidovci ovšem žádají debatu o využití peněz.

Ministři dostanou na stůl i aktualizovanou verzi Konvergenčního programu, podle něhož bude deficit veřejných financí postupně klesat z letos odhadovaných 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) až na 0,6 procenta HDP v roce 2018. Loni byl deficit veřejných financí 1,98 procenta HDP.

Vláda projedná i zprávu o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí a vrátí se k novele zákona o poštovních službách. Předloha počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních služeb bude hradit stát, a nikoliv kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu.

Ministerstvo kultury předloží seznam zadávaných zakázek, podle něhož letos plánuje zadat tři významné projekt. Kromě rekonstrukce budov Státní opery a závěrečné etapy opravy Klementina to bude zakázka na hlídání budov ministerstva a jeho příspěvkových organizací. Celkem jde o zakázky v hodnotě přes dvě miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…