Pomoc podnikatelům, zaměstnancům i studentům. To jsou plány vlády

10.02.2014 16:45

Vláda se zaměří na podporu podnikání, fungování státní správy, podporu trhu práce a udržení sociálního smíru. Takové priority si koaliční kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců vytkl ve svém programovém prohlášení, které má ČTK k dispozici. Kabinet chce prosadit také dlouhodobě udržitelný penzijní systém, investice do vzdělání nebo vytvoření podmínek pro přijetí eura.

Pomoc podnikatelům, zaměstnancům i studentům. To jsou plány vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: vláda, ilustrační foto

„Občan a jeho rodina by se měli v zemi cítit svobodně, spokojeně a být na ni hrdí. Živnostníci, podnikatelé a firmy by v ní měli bezpečně a svobodně podnikat, platit daně a nabízet zaměstnání," stojí v úvodu šestnáctistránkového textu, který by měl být prakticky finálním. „Stát pak prioritně zlepší vlastní fungování a spolu s uvedením zákona o státní službě do praxe i služby pro občany, bude si vážit daňových poplatníků a zabrání plýtvání při rozdělování peněz z jejich daní."

Základem je koaliční smlouva

Mezi své priority vláda řadí také racionalizaci hospodaření státu a audit jeho majetku, boj proti korupci, rozvoj občanské společnosti, vymahatelnost práva a nezapomíná ani na aktivní členství v Evropské unii a NATO. „Vláda se zavazuje, že bude svou činností usilovat o věcné a časové naplnění těchto resortních priorit," stojí také v dokumentu.

V dalších částech programového prohlášení jsou pak podrobněji specifikovány priority jednotlivých resortů, které mají „důsledně vycházet" z koaliční smlouvy. Návrh programového prohlášení, který v sobotu připravila skupina expertů trojice koaličních stran, dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předal předsedům koaličních partnerů Andreji Babišovi (ANO) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). Ten dnes ČTK řekl, že nečeká, že by se na verzi, kterou dnes obdržel, příliš měnilo. Půjde prý spíš jen o drobnosti a formality.

V úterý bude o programovém prohlášení jednat tripartita, schváleno má být na mimořádném zasedání kabinetu ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…