Pomsta za svačinu? Nejste stát, řekla Británie EU. A diplomati se bojí

21.01.2021 12:30

Velká Británie po dlouhém jednání už není členským státem EU. Mění se tím dost věcí. Jednomu řidiči kamionu kvůli tomu zabavili svačinu. Ale může jít i o diplomaty. EU totiž není stát. A Velká Británie teď zvažuje, jestli se má k unijní delegaci chovat jako k reprezentaci státu. V EU už si stěžují. A dle BBC je zde obava, že by si některé státy z Británie mohly vzít příklad.

Pomsta za svačinu? Nejste stát, řekla Británie EU. A diplomati se bojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Nová pravidla spojená s brexitem zřejmě nebudou všem vyhovovat. O tom se koneckonců přednedávnem přesvědčil Brit, který připlul na trajektu a k jeho obrovskému překvapení mu nizozemští celníci zabavili svačinu. „Vítejte v brexitu,“ sdělil celník řidiči kamionu a vysvětlil mu, že podle nových pravidel nesmí dovážet do EU potraviny, jako je maso, ovoce, zelenina či ryby.

Ale je také možné, že i unijní diplomaté se dočkají zhoršení. Jak informuje britská BBC, Velká Británie odmítá přidělit Joaovi Vale de Almeidovi, velvyslanci Evropské unie privilegia, která mají velvyslanci ostatních států. Ministerstvo zahraničí trvá na tom, že by neměl mít stejná privilegia a imunitu, kterou jiným diplomatům zaručuje Vídeňská konvence. Důvod je, že ministerstvo nechce vytvořit precedent, kdy by mezinárodní organizaci byla poskytnuta stejná privilegia jako státu. Znamená to například, že by diplomat nebyl při nástupu do funkce přivítán královnou.

BBC upozorňuje, že postup Velké Británie by se lišil od 142 dalších států, ve kterých má delegace EU stejné postavení jako diplomaté samostatných států. A de facto ministr zahraničí Evropské unie Josep Borrell už napsal britskému ministrovi zahraničí o „hlubokém znepokojení“ z tohoto postupu. Očekává se, že se o tom ministři budou bavit na své první schůzce 25. ledna.

Vídeňská konvence zaručuje diplomatům imunitu před zatčením, stíháním a zdaněním. Privilegia zaručená reprezentantům mezinárodních organizací nejsou pevně daná a liší se případ od případu.

EU se dle BBC brání, že není typická mezinárodní organizace, protože má svou vlastní měnu, justici a zákonodárství. V dopisu od Borrella stojí: „Nabízené podmínky nereflektují výjimečnou povahu toho, co je EU zač, ani neodpovídají budoucímu vztahu Evropské unie a Velké Británie jakožto významné třetí země.“ Prý se nejedná o rozumný základ pro budoucí dohodu. A unijní činitelé údajně obviňují britské ministerstvo zahraničí z pokrytectví, protože když Evropská zahraniční služba vznikla na základě Lisabonské smlouvy, tak Velká Británie podepsala, že unijní diplomaté budou mít privilegia garantovaná Vídeňskou konvencí. Jeden z činitelů to dokocne popsal jako „malicherné“.

A někteří unijní představitelé se dle BBC obávají, že by si některé „nepřátelské státy“ mohly z EU vzít příklad a taktéž unijním diplomatům osekat privilegia. „To by je mohlo vystavit obtěžování a mohly by je snadněji vyhostit,“ píše BBC. Mluvčí Evropské komise řekl: „EU má po celém světě 143 delegací, jsou rovné diplomatickým misím. Státy je bez výjimky uznaly jako rovné reprezentaci státu definované Vídeňskou konvencí a Velká Británie si toho je dobře vědoma.“ Dodal, že se po odchodu Velké Británie nestalo nic, co by poskytlo záminku tento stav měnit. Ale britské ministerstvo zahraničí říká, že o delegaci EU se jedná a nebylo správné spekulovat, jak bude konečná dohoda vypadat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…