Ponižující! Kvůli Chartě 77 byl napsán vážný dopis, hrozí aféra

20.08.2018 14:38

V Národní galerii v Salmovském paláci v Praze od března 2017 probíhá výstava Charta Story o Chartě 77. Lidé, kteří za výstavou stojí, např. historik Petr Blažek, však nejsou ani za mák spokojeni s tím, jak se Národní galerie k celé výstavě postavila. Jejímu řediteli Jiřímu Fajtovi proto přistál na stole ostře laděný dopis, v němž přišla řeč i na „ponižující podmínky“, které galerie údajně připravila.

Ponižující! Kvůli Chartě 77 byl napsán vážný dopis, hrozí aféra
Foto: prague.eu
Popisek: Sídlo Národní galerie v Praze

Rok 2018 je rokem mnoha československých a českých výročí. Před sto lety vznikl náš moderní stát. Před 80 lety ho zničil Adolf Hitler, za přispění našich tehdejších spojenců Francie a Velké Británie. Před padesáti lety převálcovaly sebevědomí našeho národa. Na důležitá výročí byl však bohatý i rok 2017. V tom roce jsme si připomínali hrdinství našich legionářů za první světové války, ale i 40. výročí vzniku Charty 77, která si vzala za cíl hájit lidská práva v komunistickém Československu. Kdokoli Chartu 77 podepsal, čelil tlaku komunistické státní moci.

Přínos Charty a perzekuci jejích signatářů má připomínat výstava Charta Story, kterou stále můžete zhlédnout v Salmovském paláci. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt si však za výstavu mnoho vděku nevysloužil, především ne od lidí, kteří výstavu zorganizovali. Zuzana Brikcius, signatářka Charty 77, Eugen Brikcius, signatář Charty 77, umělec Ondřej Kohout, signatář Charty 77, malířka Eva Vones, profesorka Harvardské univerzity Veronika Tuckerová a historik Petr Blažek poslali Fajtovi otevřený dopis, v němž nešetřili ostrými slovními náboji na jeho adresu kvůli tomu, jak to s výstavou nakonec dopadlo.

„Zprvu jste byl neskonale nadšen a slíbil nám veškerou podporu, včetně finančního zabezpečení. Vše, co jste slíbil, jste nedodržel, ba naopak. Přiřadil jste nám jako kurátorku osobu, která sice pracuje v Národní galerii od počátku osmdesátých let, o umělcích z prostředí Charty 77 však neměla pražádnou znalost, zato nám chtěla zakázat se zmínit o Antichartě a zveřejnit dokumentaci pronásledování členů VONSu. Kromě toho se vyznamenala naprostou liknavostí. O všem jste byl průběžně informován. Podklady máme k dispozici. V nejobtížnějších a ponižujících podmínkách se mi podařilo zachovat žádoucí koncepci a výstavu dovést do zdárného konce. Ondřej Kohout a Eva Vones sehnali sponzora v podobě firmy Kapsch. Vy jste však odmítl sponzorský dar ve výši 120.000 eur přijmout, pokud polovinu (60.000 eur) nedostanete jako bezúčelový dar,“ stojí v otevřeném dopise, který má server ParlamentníListy.cz k dispozici.

A jako by tohle všechno nestačilo, NG prý ještě trestuhodně zanedbala spolupráci se školami ve věci této výstavy. Výstavu měl navíc doprovázet předem dohodnutý doprovodný program s oživlými exponáty, jenže Fajt ho prý nakonec zakázal. Zuzana Brikcius s manželem a kolegy absolutně nechápe proč a žádá okamžitou nápravu. Důrazně také žádá, aby byla výstava zpřístupněna školám.

„Po převzetí funkce ředitele Národní galerie jste veřejnosti slíbil, že galerii zpřístupníte a zkvalitníte práci oproti svým předchůdcům. Generální ředitel příspěvkové organizace Ministerstva kultury České republiky přece nemůže být třicet let po sametové revoluci absolutistickým vládcem!“ končí dopis důrazně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…