Poplach, Hillary! Donald Trump se prý dostal do vedení

14.07.2016 12:25

Ze včera zveřejněných výsledků průzkumu americké Quinnipiac University vyplývá, že šance republikána Donalda Trumpa na úspěch v přímém souboji o prezidentský úřad s demokratkou Hillary Clintonovou se zvyšují. Trump by nyní zabodoval na Floridě i v Pensylvánii.

Poplach, Hillary! Donald Trump se prý dostal do vedení
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Quinnipiac University se zaměřila ve svém průzkumu na Floridu, Ohio a Pensylvánii, protože od roku 1960 se do Bílého domu nedostal žádný prezidentský kandidát, který by neuspěl aspoň ve dvou z těchto tří států. Aktuální průzkum ukazuje, že Clintonová ztrácí své pozice a Trump naopak posiluje. Nejvíce ztratila Clintonová ve státě Florida, kde podle posledního průzkumu realizovaného 21. června zvítězila 47 % ku 39 %. Ovšem nyní by naopak zvítězil Trump 42 % ku 39 %.

Vyrovnaný je dlouhodobě souboj mezi Trumpem a Clintonovou v Ohiu, kde před více než třemi týdny získali oba kandidáti na úřad amerického prezidenta podporu ve výši 40 %. Aktuálně je jejich vzájemný souboj stále vyrovnaný, když mají shodně po 41 %. Ve třetím sledovaném státě, Pensylvánii, podle předchozího průzkumu zvítězila Clintonová těsně 42 % ku 41 %. Nyní se naopak dostal do čela „závodu“ Trump a vede o dvě procenta (43 % ku 41 %).

Celý popis k průzkumu americké univerzity je ZDE.

„I když neexistuje jednoznačná spojitost mezi propadem Clintonové na Floridě a rozhodnutím ministerstva spravedlnosti nestíhat ji kvůli aféře s e-maily, demokratická kandidátka ztrácí půdu pod nohama v otázkách morálních norem a poctivosti,“ uvedl zástupce ředitele Quinnipiac University Peter A. Brown s tím, že ve všech třech státech se voliči shodují v názoru, že americký politický systém potřebuje projít radikální změnou.

Ještě více Trump nad Clintonovou dominoval v případě, že měli oslovení respondenti možnost vybírat si mezi více kandidáty. Konkrétně jimi byli libertarián a bývalý guvernér státu Nové Mexiko Gary Johnson a Jill Stein ze Strany zelených. Na Floridě za této podmínky předstihl Trump Clintonovou o pět procent, v Pensylvánii dokonce o šest procent a v Ohiu byl výsledek tradičně těsný, když zvítězil Trump o jedno procento. Voliči podle Browna věří, že je Clintonová inteligentnější než Trump, ale toho zase považují za čestnějšího a důvěryhodnějšího.

Konkrétně na Floridě se těší Trump mnohem větší podpoře u mužů než už voličů ženského pohlaví. Zatímco Trumpa by volilo jen 29 % žen, Clintonové by dala hlas téměř polovina z nich. „Prostořeký“ americký miliardář rovněž ztrácí na Clintonovou mezi Afroameričany a dalšími voliči s odlišnou barvou pleti. „Republikánského kandidáta by volilo pouze 21 % ‚barevných‘ voličů, naopak mezi bílými voliči má velkou podporu. Pokud však chce dosáhnout na celkové vítězství, musí si získat podporu také u Afroameričanů a dalších menšin,“ soudí Brown.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…