Poplach: Za plukovníka Šlachtu se bije Pelikán i nejvyšší žalobce Zeman

07.06.2016 7:29

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta se dočkal zastání. A to přímo z nejvyšších míst – od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a nejvyššího státního žalobce Pavla Zemana. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Poplach: Za plukovníka Šlachtu se bije Pelikán i nejvyšší žalobce Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Slova Pavla Zemana zazněla poté, co na veřejnost unikl utajovaný plán reorganizace policie. Má totiž dojít ke sloučení protimafiánské a protikorupční policie. Prý za tím stojí snaha zbavit se právě šéfa Šlachty. 

„Sloučení obou útvarů povede ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti, či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci. Mohu jen doufat, že uvedené následky nebudou tak fatální, aby došlo ke zmaření či podstatnému ztížení stíhání závažné organizované trestné činnosti, ať už hospodářského, anebo korupčního charakteru,“ uvedl Zeman do dopisu premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Dodal, že podle jeho názoru dojde sloučením útvarů k vytvoření superúřadu, jenž bude stěží efektivně řiditelný. „Předpokládám, že mnoho policistů, kteří doposud na daných útvarech působí, zvolí v takovém případě odchod do civilu a s sebou odnesou i cenné zkušenosti z vyšetřování závažné kriminality,“ varoval Zeman.

Proti se postavil i ministr Pelikán, jenž se obává důsledků tohoto kroku pro fungování veřejné žaloby v Česku. V rozhovoru pro Lidové noviny varoval před unáhlenou reorganizací policie, neboť se domnívá, že vláda tak může snadno přijít o protikorupční étos. 

„Problém je v tom, že ještě nemám žádné oficiální informace z ministerstva vnitra či policie. To mě velmi překvapuje. Jde totiž o útvary, které jsou klíčové nejenom pro fungování policie, ale zároveň pro fungování veřejné žaloby a stíhání korupce a závažné hospodářské trestné činnosti,“ vnímá mimo jiné Pelikán. Podle něj jsou oba útvary oči a uši státního zastupitelství. „Jestliže se ve veřejné debatě odpovědnost za výsledky vyšetřování dává státnímu zastupitelství, je nezbytné, aby žalobci měli k ruce skutečně elitní útvary. Zneklidňuje mě, že se uvažuje o takové zásadní změně, aniž by to bylo odsouhlaseno s těmi, kdo tyto útvary využívají,“ podotkl Pelikán.

Spojením by podle něj vznikl útvar, který bude mít téměř tisíc lidí, což je v podstatě neřiditelné. Pelikán se následně zastal Šlachty i v kauze Nagygate, kdy je mu často vyčítáno, že přispěl k pádu vlády, a prozatím nezazněl pravomocný verdikt ani v jedné větvi kauzy.  

„To je příklad falešné propagandy, která se snaží bagatelizovat to, na co se tehdy přišlo. Vezměte, že dnes máme u soudu tři konkrétní výsledky, které jsou omračující. Pokud se prokáže, co je v obžalobě, tak to máte zneužívání tajných služeb k soukromým účelům. Co může být horšího. To máte dále vynášení tajných informací. Co může být horšího, než když tajná služba nemůže informovat premiéra o svých zjištěních, aniž by se to dostalo k tomu, koho se informace týkají. A platí to i pro ony vysmívané kabelky. Jestli jsou to kabelky a jiné dary za deset milionů korun, jak jsem se někde doslechl, to přece není bezvýznamné,“ myslí si Pelikán. Ten se chce v příštích dnech celému tématu věnovat společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), jehož požádal o schůzku. Stejně tak se chce sejít i s premiérem Sobotkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…