Poplatky v nemocnici, daně, fiskální pakt. I nad tím se sejde koaliční rada

09.06.2014 6:12

Koaliční rada by dnes měla podle některých svých členů jednat o fiskálním paktu a novele zákona o daních z příjmu. Debatovat by mohla také o některých požadavcích, které minulý týden vznesl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš mimo jiné uvedl, že by chtěl jednat o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. To by ale vyžadovalo změnu koaliční smlouvy, což se nelíbí ČSSD. Babiš své návrhy později mírnil. Zástupci koalice se sejdou po skončení společného jednání kabinetu s Asociací krajů.

Poplatky v nemocnici, daně, fiskální pakt. I nad tím se sejde koaliční rada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tzv. finanční ústava, počítá se zřízením tříčlenné národní rozpočtové rady nebo s dluhovou brzdou ve výši 55 procent hrubého domácího produktu. Zavádí hlavně omezení pro zadlužování státu, které vyžaduje po ČR i EU. Zákon ovšem omezuje i výši zadlužení u obcí a krajů. Normu poslalo Ministerstvo financí na konci května do připomínkového řízení. Protože jde o ústavní předlohu, koalice se o její podobě musí dohodnout s opozicí.

Novely daňových zákonů, které Ministerstvo financí připravilo, plánují mimo jiné zvýšit slevu na dani na děti či omezit částkou dva miliony korun výdajové paušály pro živnostníky. Koalice se na konci května domluvila na zvýšení slevy na dani pro příští rok na druhé dítě o 200 korun a třetí a další o 300 korun. Nyní je sleva na každé dítě 1117 Kč.

Hledá se eurokomisař

Koalice by také mohla zahájit debatu o tom, kdo bude novým českým zástupcem v Evropské komisi. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že vláda začne kandidáta vybírat, až se kabinet dohodne na parametrech rozpočtu. Výdajové rámce na příští rok už ministři schválili, o podobě rozpočtu budou dnes také debatovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…