Poplatky za den v nemocnici končí. Raději bych je zachoval, říká senátor z ČSSD

03.02.2014 22:26

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala prohlašuje, že peněz ve zdravotnictví je relativně dost, ale v Česku neumíme usměrňovat jejich toky. Poplatky ve zdravotnictví z tohoto hlediska představují jen kapku v moři. Přesto nová koaliční vláda hlasitě oznamuje zrušení většiny poplatků. Někdejší pražský primátor to považuje za zásadní chybu. Senátor Jan Žaloudík (ČSSD) lituje zrušení poplatku za den pobytu v nemocnici.

Poplatky za den v nemocnici končí. Raději bych je zachoval, říká senátor z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Žaloudík, známý bojovník proti kouření

Většině poplatků ve zdravotnictví díky nové vládě pomalu, ale jistě zvoní hrana. Je to tak správně, nebo budou nemocnicím peníze z poplatků zásadně scházet? O tom v pondělních Událostech, komentářích České televize diskutovali senátor, místopředseda zdravotnického výboru Jan Žaloudík (ČSSD), poslanec, místopředseda zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS) a místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Jako kdyby lidé platili za vstup do supermarketu

Svoboda má za to, že zrušení poplatků je špatné. „Určitá míra regulace je nutná. Zdravotnictví není švédským stolem,“ uvedl. Konkrétně poplatek za den na lůžku je zkrátka poplatkem za stravu. Žaloudík oponoval, že Ústavní soud zrušil poplatek za den pobytu v nemocnici ve výši sto korun, takže to „přinesl v život“.

Senátor by byl raději, kdyby poplatky za den pobytu v nemocnici v nějaké podobě zůstaly a místo toho byly zrušeny nesmyslné poplatky v lékárnách. „My jsme se teď bavili sedm let o poplatcích a doufám, že se příštích sedm let budeme bavit o zdravotnictví,“ podotkl Žaloudík. Poplatky samy o sobě totiž nejsou klíčovým problémem zdravotnictví.

Poplatek v lékárně je podle senátora nesmyslný, prý je to stejné, jako bychom chtěli třicet korun od lidí, kteří vstoupí do supermarketu. Stejně tak považuje za nesmyslný poplatek za návštěvu lékaře, protože si pacienty často zvou sami lékaři a občané to mohou jen těžko ovlivnit. Svoboda ale trval na tom, že poplatek za návštěvu u specialisty měl smysl. Změnil se totiž poměr prohlídek zbytečných a prohlídek preventivních.

Peníze ve zdravotnictví prý neumíme usměrňovat

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala k tomu poznamenal, že peníze ze zrušených poplatků budou chybět a je správné, že se s tím současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chystá něco dělat. Peněz je podle jeho názoru ve zdravotnictví relativně dost, ale ministr by měl prostřednictvím vyhlášek usměrnit jejich tok.

„Disproporční rozdělování peněz ve zdravotnictví trvá. Jde o tři sta miliard ročně, které zdravotnictvím protečou a které neumíme pořádně řídit," poznamenal k tomu Fiala. Důležité také je posvítit si na jednotlivé smlouvy mezi nemocnicemi a pojišťovnami, aby se za operaci slepého střeva neplatilo jedné nemocnici mnohonásobně více než nemocnici jiné.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…