Popletený Janek Kroupa, co má z ostudy kabát. Jiří Paroubek zavzpomínal na své zážitky s investigativním novinářem

08.09.2018 16:43

Expremiér Jiří Paroubek se celá léta nijak netají tím, že nemá rád, velmi mírně řečeno, investigativního novináře Českého rozhlasu Janka Kroupu. Teď se rozhodl důkladně vysvětlit, proč tomu tak je. Nahlédněte.

Popletený Janek Kroupa, co má z ostudy kabát. Jiří Paroubek zavzpomínal na své zážitky s investigativním novinářem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Předseda české vlády v letech 2005 až 2006 Jiří Paroubek v komentáři na serveru VašeVěc.cz popsal, co všechno zazlívá investigativnímu novináři Janku Kroupovi. Prý jde o typ novináře, který vytváří „pseudokauzy“ a nestydí se za ně dostávat peníze plátců koncesionářských poplatků pro  Český rozhlas.

Příkladem takové uměle vytvořené kauzy může být případ Budišov – údajného zneužívání evropských dotací, kvůli čemuž se do vazby dostala dnešní eurokomisařka Věra Jourová.

„Tehdejší vedení policejní složky ÚOOZ sloužilo tehdy plně politickým záměrům ODS a ministra vnitra Langera. Dva dny před volbami byla Věra Jourová vzata do vazby a den před komunálními a senátními volbami se objevily jakoby náhodou uniklé policejní protokoly z výslechu Věry Jourové. Ty měly dokladovat, že jsem byl zločinně spojen se svou náměstkyní a dával jsem jí úkoly, který projekt má být z evropských fondů financován a který ne. Nic z toho se pochopitelně neprokázalo, ale před volbami to zabralo a Janek Kroupa celou pseudoaféru, která měla poškodit sociální demokracii, a mě osobně, odstartoval. Byl součástí tohoto zřejmého spiknutí. Avšak rozumný soudce, který soudil obžalované v kauze Budišov, za čas všechny obžalované zprostil viny. Nicméně, jak jsem uvedl, před volbami na podzim roku 2006 to zabralo a poškodilo to volební výsledek sociálních demokratů. Tehdy ale sociální demokracie získala do svého držení na další dvě volební období v komunálních volbách například Brno a Ostravu. Volební výsledek mohl být ještě lepší,“ tvrdí Paroubek.  

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Další „pseudokauza“ byla údajně vytvořena v roce 2010. Tentokrát v ní podle Paroubka měl prsty také novinář Jiří Kubík a další novináři. Spojili Paroubka s nákupem předražených obrněnců pandur. Učinili tak i navzdory tomu, že konečný verdikt o nákupu obrněnců vyřkla až pravicová vláda Mirka Topolánka.

„Ale nic z toho Kroupovi, Kubíkovi a spol. nevadilo, mleli si svou. Pak přišli na „geniální tah‘, který měl být haupttrefou, když se tehdejší zástupce šéfredaktora MFD vyjádřil, že v jistý den ráno v květnu 2006, kdy se mnou dělal rozhovor pro MFD v Kramářově vile, viděl z mé pracovny vycházet dva lobbisty Steyru. Tehdy zavládlo mezi mými spolupracovníky v Lidovém domě nelíčené zděšení. Aféra pečlivě rozvíjená tehdejší MFD už nabírala grády a toto měl být rozhodující ‚důkaz‘. Chlapci ovšem nepočítali s tím, že při svém odchodu ze Strakovy akademie jsem si stáhl také všechny své časové rozvrhy a plány z doby, kdy jsem byl českým premiérem. A tak se přišlo na to, že v den, kdy jsem se měl ráno sejít s lobbisty Steyru v Kramářově vile, jsem už pobýval od předchozího dne na summitu Evropská unie – Latinská Amerika ve Vídni. Česká televize byla pochopitelně lačná a napojená na pány Kroupu a Kubíka a už se těšila na můj skalp. A tak mě na ten den večer pozvali do svého hlavního zpravodajského programu na grilování,“ uvedl ke kauze Paroubek.

Ale expremiér tím ještě neskončil. Do Kroupy s Kubíkem pálil dál. „Protože jsem věděl, jak to ve skutečnosti je, poslal jsem místo sebe Jaroslava Tvrdíka se suchým sdělením. Jeho partnerem v debatě byl, no kdo jiný nežli tehdejší zástupce šéfredaktora MFD Kubík. J. Tvrdík ho ovšem na místě verbálně zpráskal jako psa a Kubíkovi nepomohla ani pomoc moderátora, který snaživě přispěchal s tím, že přeci do Prahy z Vídně je to jen 300 km. Než se rozešli, tak ovšem pánové společně došli k názoru, že bych ke své dopravě z Vídně do Prahy a zpět a abych to všechno stihl, tedy lobbisty Steyru i konferenci s hlavami států a šéfy vlád zemí EU a Latinské Ameriky ve Vídni, potřeboval raketu,“ zdůraznil Paroubek.

A raketa jaksi tehdy, ani dnes, ve vybavení vlády nebyla.

Paroubek prý čekal, že tím aktivity Kroupy a Kubíka skončí, jenže po pár letech se ukázalo, že ho znovu mají v hledáčku. Tentokrát kvůli rozvodu s jeho ženou a s údajně zmizelými miliony ze sejfu. Paroubek zdůraznil, že šlo o peníze, které si půjčil od kamaráda a půjčit si peníze není nelegální. Kroupa je podle Paroubka popletenec, který několikát selhal, jen je otázka, jestli jde v Kroupově případě pouze o popletenost. Tak či tak má prý tento novinář z ostudy kabát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…