Poprava Rusnokovy vlády? Čtěte, co Bohuslav Sobotka rozeslal členům ČSSD

05.08.2013 11:13

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka napsal dopis, který již týden koluje uvnitř strany. V něm v pěti otázkách a odpovědích vysvětluje, proč by poslanci ČSSD neměli udělit důvěru kabinetu Jiřího Rusnoka. Důležité podle Sobotky je pokusit se co možná nejvíce oddálit návrat vlády pravicové trojkoalice. Dnes po poledni rázně zazněl i opačný hlas z ČSSD: Oranžoví hejtmani pod vedením Michala Haška svolali tiskovou konferenci, na které vyslovili Rusnokově vládě podporu.

Poprava Rusnokovy vlády? Čtěte, co Bohuslav Sobotka rozeslal členům ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka dopis, který ParlamentníListy.cz zachytily mezi členy pražské ČSSD a který na svém Facebooku též vystavila českobudějovická okresní organizace strany, začíná vysvětlením, proč ČSSD odmítla první pokus sestavit vládu, odvolává se přitom na vůli voličů. Na půdě Poslanecké sněmovny zvolené v roce 2010 podle něj nelze sestavit levicovou vládu, která by mohla cokoliv podstatného změnit, proto strana upřednostnila rozpuštění sněmovny, k čemuž se v té době navíc hlásily i pravicová TOP 09 a ODS.

Celý dopis šéfa ČSSD najdete ZDE.

Rusnokova vláda podle šéfa ČSSD návratu vlády pravice zabránit nedokáže, protože důvěru proti pravicové většině nezíská. Proto si Sobotka řekl o druhý pokus. I když rovněž nezíská podporu, může alespoň ještě před parlamentními volbami nástup pravice oddálit. "Protože je neúspěch Rusnokovy vlády při hlasování o důvěře zřejmý, nemůže ČSSD jen pasivně přihlížet tomu, jak prezident vrátí moc do rukou pravice, která se zkompromitovala svým vládnutím v uplynulých třech letech. Proto ČSSD nabízí prezidentovi jinou alternativu, pověřit ve druhém pokusu sestavením vlády nejsilnější parlamentní stranu," vysvětluje Sobotka.

"I v případě neúspěchu našeho pokusu by se nástup pravicové vlády mohl odsunout až o dva měsíce, zkrátila by se tak dále doba na její vládní působení do řádného termínu voleb," dodává.

Přechod k prezidentskému systému

Sobotka také varuje před podporou Rusnokovy vlády. Demokratická moc podle něj musí být závislá na mandátu od voličů. Protože ale Rusnokova vláda takový mandát nemá a navíc nevznikla na základě konzultací s parlamentními stranami, můžeme mluvit o faktickém nakročení k prezidentskému systému.

Sociální demokracie nyní musí podle svého lídra postupovat sebevědomě, jako nejsilnější parlamentní strana. "Nesmíme se nechat vydírat. Pro to, aby ČSSD unesla příští vládní odpovědnost a nerozpadla se pod její tíhou, musí být zřejmé, že stranu vede její demokraticky zvolené vedení a že není řízena z jiných míst, která nepodléhají demokratické kontrole členů nebo jsou dokonce spojena s politickým konkurentem ČSSD, kterým je SPOZ. ČSSD si musí udržet charakter i samostatnost," vyzývá Sobotka.

Sociální demokraté se nyní musí rozhodnout, zda jejich hlavním cílem je Rusnokova vláda a tím posílení strany SPOZ, na jejíž kandidátce hodlá podle Sobotky řada Rusnokových ministrů ve volbách kandidovat, nebo vlastní pokus sestavit vládu, urychlení voleb a volební vítězství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…