Poprava či zatčení Babiše. Schůze vlády: Pukaly nervy. Vážně a jako nikdy

25.02.2021 7:24

Vláda zatím nerozhodla o další úpravě covidových restrikcí. Jejich podoba bude záviset i na tom, zda Sněmovna prodlouží či neprodlouží nouzový stav. V průběhu noční schůze začaly povolovat nervy některým osobnostem veřejného života, nespokojeným s politikou Babišova kabinetu. Například renomovaný publicista Miroslav Motejlek navrhl zatknout a internovat premiéra Babiše. Jeho kolega Jan Jetmar rovnou psal o popravčí četě. Sportovní novinář Pavel Skramlík se zase ještě před jednáním kabinetu nevybíravě vyjádřil o ministru zdravotnictví Janu Blatném.

Poprava či zatčení Babiše. Schůze vlády: Pukaly nervy. Vážně a jako nikdy
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci 24. února 2021 hovoří o další nutnosti zpřísnění

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Vláda dlouho jednala, ale nedojednala. Dohodnut byl pouze zákaz cestování, s výjimkou pro neodkladné cesty, do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzánie, Zambie a Zimbabwe. To má zabránit v šíření agresivnějších mutací. A také pravidla pro testování ve firmách. Ovšem o tom, jaká opatření budou přijata pro Českou republiku, vláda nerozhodla a bude o tom jednat znovu ve čtvrtek.

Z jednání byl velice frustrovaný šéf odborářů Josef Středula. "Dlouho jsem stál stranou štvanice na vládu. Z dnešního jednání s premiérem jsem ale slušně řečeno rozladěný. Chtěl jsme znát konkrétní plány a řešení velmi vážné situace. Místo toho jsem byl svědkem něčeho, co zatím neumím vyhodnotit," uvedl na Twitteru a dodal, že se musel projít ven.

Své myšlenky pak rozvinul v rozhovoru pro Novinky.cz. Prozradil, že Babiš instruoval své ministry, aby se k možnostem, které jsou na stole, nevyjadřovali. "Sešli se tam jak zástupci zaměstnavatelů, tak zaměstnanců. Premiérovo chování nepovažuji za standardní. Slyšel jsem již i to vysvětlení, že je to proto, aby se tyto informace nedostaly na veřejnost. Ale myslím, že to není to, co v danou chvíli potřebujeme. Komunikace vlády by měla být velmi otevřená, ale bohužel tomu tak není. Obávám se, že se budeme věci opět dozvídat takto ad hoc s maximálně několikadenním předstihem," uvedl a dodal, že se obává dalšího zhoršení situace.

Ovšem v mezičase na sociálních sítích vzrůstá napětí a množí se návrhy na čím dál extrémnější řešení. S jedním takovým přišel publicista Jan Jetmar, který se chce inspirovat Čínou a "vypnout jako ve Wuchanu". Jak by to mělo vypadat? "Zákaz vycházení, všichni doma, na nákup jeden člověk jednou za dva dny v určený čas max 2 hodiny. Na každém rohu policajt nebo armáda. Kdo vytáhne paty na ulici, okamžitě pokuta 20 tisíc a eskorta v poutech domů. Venčit zvířata maximálně 3x denně 5 minut max 100 m od domu. Do obchodu povinné respiratory FFP3. Za 14 dní začínáme rozvolňovat," navrhl. "Ekonomiku je nezbytné vypnout až na strategická odvětví a některé služby typu zásilkový dovoz zboží. Větší škody než tisíce mrtvol neexistují," doplnil.

V návrzích však pokračoval. "Babiš je tak neschopný lídr, že už je zralý na popravčí četu. Je výjimečný stav, měl by jít před vojenský soud a zodpovídat se ze smrti 20 tisíc lidí," tvrdil Jetmar.

Na podobnou notu hrál ekonomický novinář Miroslav Motejlek. "Předseda vlády by měl být zatčen a internován. Důvod? Je to blázen, duševně nemocný/vyšinutý člověk, neschopný vykonávat cokoli," mínil.

Přidal se, i když v jiné záležitosti, sportovní novinář Pavel Skramlík. "Budu zlý, ale určitě mě nerozesmutní zpráva, když si ministr zdravotnictví Jan Blatný zvrtne kotník na chodníku ve vzdálenosti 10 km od nějakého fotbalového stadionu a přijde na vládu s gypsem," přiznal.

Podle něj Blatný uboze povýšil kulturu nad sport a slíbil, ale nakonec nepodpořil iniciativu Slavie. "Která byla schopna splnit prakticky jakékoliv podmínky, aby lidé mohli do hlediště na fotbal," doplnil.

Před zpřísňováním varoval bývalý europoslanec za Svobodné Jiří Payne. "Vláda zpřísní sankce! I kdyby do lidí střílela, nepomůže to. Musela by mít morální kredit, aby ji někdo poslouchal. A mít jakoukoli jinou vládu, uzdravili bychom se rychleji. Stres poškozuje imunitní systém, stres vyvolává tato váda," řekl.

S odhadem, co se bude dít dál, přišel novinář a bývalý tiskový mluvčí ČSSD Tomáš Sazima: "Pakliže se bude hledat nový premiér, což se po dnešním krachu jednání s opozicí nedá zcela vyloučit, řekl bych, že sněmovna bude hledat nadstranického schopného manažera, ale pro obnovení důvěry lidí bude potřebovat i neokoukaného a charismatického politika. Velká šance pro Josefa Středulu. Můj tip."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…