Poprvé knižně. Elitní novinář NY Times popsal, jak se Amerika stala rájem Hitlerových mužů

18.11.2015 14:14

Vraždili, anebo bylo právě s jejich přičiněním vražděno. Masově a dlouhodobě. Procesy s nimi ovšem historie příliš nepamatuje. Mnozí z okolí Adolfa Hitlera totiž skončili v USA, kde si našli práci či krytí pod FBI a CIA. A to dlouhá léta. Praxi amerických zpravodajců komplexně sepsal Eric Lichtblau, držitel Pulitzerovy ceny.

Poprvé knižně. Elitní novinář NY Times popsal, jak se Amerika stala rájem Hitlerových mužů
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Tisíce nacistů, od strážných z koncentračních táborů až po osoby zastávající vysoké funkce v německé Třetí říši, mizely po druhé světové válce na druhou stranu Atlantického oceánu, aby zde začaly v tichosti nový život. Tito lidé, z nichž mnozí figurovali na seznamech válečných zločinců, se ocitli pod ochranou americké vlády, CIA, FBI či armády a pokračovali dál ve své práci coby špioni, odborníci na zpravodajskou činnost nebo špičkoví vědci.

Kniha Nacisté ve službách USA nabízí poprvé na základě donedávna tajných dokumentů a rozhovorů s pamětníky ucelený příběh o tom, jak je možné, že řada někdejších nacistů mohla žít ve Spojených státech po dlouhé desítky let jako obyčejní občané. A co umožnilo, že se teprve dlouhá léta po jejich příchodu do země začali soukromí detektivové i vládní vyšetřovatelé snažit o jejich dopadení. I pak se ale někteří z nich těšili ochraně ze strany amerických tajných služeb.

Pravdivý příběh o tom, jak se Amerika stala bezpečným rájem pro Hitlerovy muže, vydává JOTA.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…