Poprvé na veřejnosti: Estébácký spis otce Pavla Teličky

30.05.2014 15:25

Server Pravda o politice zveřejnil okopírovaný spis otce Pavla Teličky, který si o něm vedla StB. František Telička prý ve Státní bezpečnosti působil už od padesátých let. V začátcích působil jako zástupce a prokurátor v Uherském Hradišti. Tamější prokuratura je známá tvrdými výslechy, mučením vězňů nebo uložením až 73 trestů smrti, z nichž bylo vykonáno 36. Otec Teličky musel jako prokurátor o všem vědět.

Poprvé na veřejnosti: Estébácký spis otce Pavla Teličky
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pavel Telička

Ve druhé polovině padesátých let se František Telička dostal na prokuraturu do Prahy. Jeho kariéra se slibně rozvíjela. V 60. letech odletěl i s rodinou do Buenos Aires, kde působil jako velvyslanecký rada a během části svého pobytu dokonce zastupoval velvyslance.

Náhled spisu k dispozici ZDE.

František Telička byl podle spisu ambiciózní člověk

Telička zde ale začal mít problémy s režimem. Nejdříve musel do Československa poslat svou dceru Helenu, která se v Buenos Aires údajně vymykala kontrole. Ve spise je pak o Teličkovi napsáno: „Jde o velmi ambiciózního člověka se schopností se velmi rychle seznamovat s velkým počtem styků. Je si této vlastnosti vědom… Je velmi až nezdravě sebevědomý… Je také známo, že při velkém počtu styků (i nevýznamných) si tyto účtoval, čímž vznikly velké náklady, neodpovídají výsledkům práce. Ukazuje to i na některé jeho charakterové vlastnosti.“

Server Pravda o politice zveřejnil jen části ze spisu Františka Teličky. Některé pasáže jsou prý popisné a nemají valnou hodnotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…