Poprvé od invaze Hitlera se Polskem přeženou německé tanky. Začíná cvičení NATO, na které brblá Rusko

07.06.2016 8:48

Poprvé od invaze nacistického Německa z dob druhé světové války se Polskem od východu až na západ proženou německé tanky. V Polsku začalo největší vojenské cvičení ve východní Evropě od dob studené války. Účastní se ho okolo 14 000 amerických vojáků, 12 000 polských a 800 britských. Z Ruska se ozývají hlasy, že takové operace přispívají k prohlubování konfliktu.

Poprvé od invaze Hitlera se Polskem přeženou německé tanky. Začíná cvičení NATO, na které brblá Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Desetidenním vojenským cvičením hodlají členské státy NATO demonstrovat svoji sílu a připravenost kdykoli zasáhnout proti případné ruské agresi. Cvičení se účastní přes 31 000 vojáků a použito má být přes tisíc vozidel z 24 různých zemí.

Vojenské cvičení je povětšinou členskými státy vnímáno pozitivně a vojáci jsou vítáni. Jedna z obav ovšem plyne z možné špatné interpretace cvičení ze strany Ruska. Vojenský atašé z velvyslanectví Spojených států ve Varšavě již varoval před možným „hrůzným scénářem“ cvičení nesoucím jméno Anaconda 2016, kterým by byla „chyba, špatné vyhodnocení situace, které by se Rusko buď úmyslně, či neúmyslně mohlo dopustit“, cituje diplomatova slova britský Guardian.

Vojenské cvičení, které společně zahájili Američané se svými polskými partnery nedaleko od Varšavy, má za cíl otestovat spolupráci mezi spojeneckými velitelskými strukturami a vojenskými jednotkami, zejména v otázkách vojenských, chemických a kybernetických hrozeb.

Mezi plánované operace patří například nácvik výsadku 1130 parašutistů nad městem Toruň v severním Polsku, který se má uskutečnit dnes. Cvičení se účastní i 500 amerických a 230 britských vojenských inženýrů, kteří mají za úkol zkonstruovat most, přes který má přejet 300 vojenských vozidel.

Vojenský analytik z Centra pro analýzu evropské politiky ve Varšavě Marcin Zaborowski prohlásil, že „v Polsku je vojenské cvičení vnímáno jako potvrzení spojenectví ze strany Spojených států a NATO. Obranné potřeby střední a východní Evropy jsou skutečně vysoké. Vojenské cvičení Anaconda se svým rozsahem vůbec nedá srovnávat s ruskými vojenskými cvičeními, které se téměř nepřetržitě odehrávají na druhé straně hranice“.

Anaconda 2016 je též jakýmsi úvodem do summitu NATO, který se uskuteční na začátku července ve Varšavě. Na summitu se očekává, že bude přijato rozhodnutí o rozmístění vojenských jednotek do Polska a pobaltských zemí. Cvičení se též odehrává jen týden před plánovaným přechodem Spojených států na užívání protiraketového štítu v rumunském Deveselu.

Navíc již minulý měsíc byla započata konstrukce podobného raketového štítu v polské vesnici Redzikowo na severu země.

Vytváření atmosféry strachu v Polsku

V Rusku se samozřejmě na celou operaci dívají z jiného pohledu. „Polsko se neustále snaží do něčeho zapojit NATO, pořád opakuje fráze o ‚ruské vojenské hrozbě‘, čímž se snaží vytvořit mezi svými obyvateli atmosféru strachu,“ citují vojenského experta Viktora Baranece Ria novosti.

Baranec si v celé této operaci všímá jednoho drobného detailu.

„Podle dohody mezi Ruskem a NATO a podle Vídeňské konvence z roku 2011 se vojenských cvičení, jež jsou prováděna na teritoriu Severoatlantické aliance a kterých se účastní více než 9 800 vojáků, mají právo účastnit inspektoři ze zainteresovaných zemí. V tomto případě naši inspektoři ovšem pozváni nebyli. To poukazuje na to, že rozkol mezi oběma stranami je stále přítomný, navíc se i zřetelně rozšiřuje,“ zmínil expert.

Upozornil též na ten fakt, že se vojenských cvičení účastní i vojáci z Gruzie a Ukrajiny, tedy ty strany, „které buší na vstupní bránu NATO“. „Podle smlouvy o vzniku NATO se vojenský personál z těchto zemí cvičení účastnit nemůže, ale ‚chytré hlavy‘ z NATO si pro ně nějaký ten úkol stejně vymyslely, takže mohou vystupovat spolu s členy Aliance,“ poznamenal Baranec.

Expert rovněž zmínil, že jsou vojenská cvičení NATO pro Rusko v mnohém velmi užitečná. „Udržují naši armádu v pohotovosti, navíc se nemusí připravovat na nějaké hypotetické situace, nemusí vymýšlet potencionálního protivníka, kterého si sama narýsuje na mapě. Může se trénovat na reálné situaci: odposlouchávat jejich frekvence, sledovat let jejich letadel nebo pečlivě analyzovat takticko-technickou povahu jejich cvičení,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…