Poprvé řev. Babiš ke snížení daní: Nevěřte TV. A pravda o Kalouskovi

22.11.2020 19:22

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí se svými kritiky, že snížením daní z příjmu „rozvrátí veřejné finance“. Koaliční ČSSD a jejímu předsedovi Janu Hamáčkovi připomenul, že za jejího působení pod Bohuslavem Sobotkou a Milošem Zemanem dluh státu rostl a dosti rozrušeně se pak obrátil i na bývalého ministra Miroslava Kalouska (TOP 09): „Vzal lidem peníze. Policisté neměli ani na naftu, důchodci měli smůlu, zaškrtil platy a způsobil další krizi. Tenhle člověk má tu drzost někde vystupovat a kritizovat nás ve Sněmovně!“ Zmínil, že se chystá najít pro svůj daňový balíček silného spojence i do Senátu. Ministryně financí podle něj totiž začala vyjednávat se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem, aby ODS s ANO hlasovaly totožně pro snížení daní.

Poprvé řev. Babiš ke snížení daní: Nevěřte TV. A pravda o Kalouskovi
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO) ukazuje stav zadlužení

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí
„Chtěl bych vám vysvětlit, co se vlastně minulý týden ve Sněmovně stalo,“ načal ve svém shrnutí „Čau lidi“ premiér hned první téma věnované daním, kdy jmenoval, že si můžeme dovolit snížit daně všem zaměstnancům a nezvyšovat je také živnostníkům. Zdůraznil, že z návrhu netratí ani zaměstnavatelé.

Babiš počítá s tím, že by nižší sazba daně z příjmu měla vydržet po následující dva roky. Doufá, že novela rušící superhrubou mzdu a zavádějící nové sazby daně z příjmu z hrubé mzdy 15 a 23 procent Senátem projde. Změna se má podle jeho slov dotknout až 4,5 milionu lidí.

Pro dolní komorou schválený návrh hlasovaly kromě ANO i ODS a SPD, koaliční ČSSD je naopak snížením daní zhrozena. „Kolega z vlády pan Hamáček navrhl daň 19 %, to by znamenalo zvýšení daně pro živnostníky,“ nesouhlasí se svým vládním kolegou a ministrem vnitra Janem Hamáčkem Babiš, zdůraznil, že by nebylo správné, aby v aktuální krizi ještě stát zvyšoval daně a prohluboval lidem finanční problémy.

Návrh zvýšení slevy na poplatníka už však nevítá. „Tyhle návrhy jsou duplicitní. Mým návrhem se řeší všechno,“ myslí si. Navýšení slevy na poplatníka z dílny Pirátů považuje za přílišnou zátěž na státní rozpočet a vadí mu i jeho trvalost. „Ta sleva by byla ročně 160 miliard. To je úplně zbytečné! I lidé, kteří mají větší majetek, ji dostanou,“ vadí mu.

Babiš se nyní chystá jako svého spojence v hlasování přesvědčit šéfa horní komory Miloše Vystrčila a především ODS, aby s hnutím ANO hlasovala totožně.

Senát již vyzýval vládu, aby činila potřebné kroky k dodržení zákonné hranice dluhové brzdy, a zabránila tak riziku postupujícího rozvratu veřejných financí s negativním dopadem na budoucí vývoj ekonomiky i životní úroveň občanů.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) požádá Senát, aby z daňového balíčku vypustil zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon poslancům. Schválení návrhu na zvýšení slevy na poplatníka zároveň se snížením daně z příjmu, které prosazovalo vládní hnutí ANO, považuje za chybu. Babiš doufá, že se Vystrčil se Schillerovou domluví. Šéf Senátu již předem vzhledem k rozložení sil v jeho komoře varoval, že hrozí, že balíček „nebude mít v Senátu zrovna na růžích ustláno“.

„V mediálním prostoru slyšíme, jak jsme na tom špatně… je to nepravda! Nevěřte těm lidem, kteří říkají, že máme rozvrat veřejných financí! Je to lež!“ připojil pak a zdůraznil, že stav našich veřejných financí oproti zbytku Evropy nezaostává.

A pak poslal ostrý vzkaz koaliční ČSSD. Vytáhl graf a započal: „Jak to bylo v minulosti s naším zadlužením? Tak pokud dneska ČSSD má nějakou starost se zadlužením, tak bych jim připomenul, že když byl ministrem financí pan (Bohuslav) Sobotka, tak nasekal dluh 400 miliard!“ Připomenul, že utráceli rovněž i bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr společně s bývalým premiérem a nynějším prezidentem Milošem Zemanem. „To měl být základ důchodového účtu,“ upozornil. A pak ukázal na další stoupání dluhu a připomenul, že tehdy byl ministrem financí dnešní silný kritik snížení daní Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Nevěřte, že máme rozvrácené veřejné finance. A víte, proč to říkají? Protože za deset měsíců jsou volby!“ řekl.

Zadlužení podle Babiše bude nižší než to z konce Kalouskova vládnutí. Ten podle něho „rozvrátil finance“ a i přes tehdejší krizi měl postupovat nesprávně a svým působením způsobit další recesi. „Vzal lidem peníze. Policisté neměli ani na naftu, důchodci měli smůlu, zaškrtil platy a způsobil další krizi. Tenhle člověk má tu drzost někde vystupovat a kritizovat nás ve Sněmovně,“ pokračoval Babiš už dosti zvýšeným hlasem.

Souhlasí s ODS a jejím předsedou Petrem Fialou, že na výpadek příjmů z daní můžeme využít evropské finance. „Pokryjeme to z evropských peněz, vždyť proto ten fond obnovy ta Evropa dělá!“

Naštvaně pak kritikům, kteří tvrdí, že snížení daní uškodí dalším generacím, odvětil: „Pokud někdo ví, jak to bude roku 2070, tak mu gratuluju!“ O důchody podle něj lidé strach mít nemají a budou i nadále růst.

Celé video můžete zhlédnout zde:



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…