Populární senátor promluvil na ČT o likvidaci billboardů. Původně mu prý bylo to čištění krajiny sympatické, ale pak zjistil, co všechno se kolem toho děje...

28.08.2017 22:45

V pátek mají od dálnic a silnic I. třídy zmizet billboardy. Pravděpodobně tam zůstanou, neboť si proti tomu u Ústavního soudu stěžují někteří senátoři. Dnes se místo billboardů u silnic objevily poutače se státními vlajkami, na protest. Tak se snaží na nesmyslnost zákona upozornit majitelé reklamních ploch. O tématu v pořadu Události, komentáře na ČT24 hovořili senátor Václav Chaloupek (OPAT), mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka a mluvčí Svazu provozovatelů venkovní reklamy Lukáš Váňa.

Populární senátor promluvil na ČT o likvidaci billboardů. Původně mu prý bylo to čištění krajiny sympatické, ale pak zjistil, co všechno se kolem toho děje...
Foto: obcanepatrioti.cz
Popisek: Senátor Václav Chaloupek

„Na mě se na jaře obrátili provozovatelé billboardů. Ze začátku se mi do toho nechtělo. Většině lidí jdou billboardy často na nervy. Nicméně nejde jen o billboardy. Když jsem se radil s právníky, opravdu mám pocit, že jde o porušení základní Listiny práv a svobod. Právo vlastnit majetek má každý člověk, stejně jako má právo podnikat,“ zmínil Chaloupek. 

Stát podle něj upravil podnikání lidem, kteří měli platné smlouvy na určitou dobu. „Zakrývá se to veřejným zájmem, ale to je široký pojem,“ nazval současný stav, který by mohl nastat, vyvlastněním.

„Zkoušeli jsme hledat různé varianty, jestli je to povolováno ve světě, či nikoliv. Západní státy mají toto řešeno, nevím, jakou legislativou. Kolem těch dálnic billboardy nejsou. Neviděli jsme je vůbec. Kolem velkých měst se v nějaké vzdálenosti objevovaly,“ zmínil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. 

„Problém bezpečnosti silničního provozu je zástupný. Podívejte se, kolik jezdí pojízdných reklam na kamionech a na autech. Zakážou-li se billboardy, ať se zakážou reklamy na autech,“ zmínil následně Chaloupek.

„Stát nám nyní mění pravidla v průběhu hry. Máme platné smlouvy. A co se bezpečnosti týká, tak si myslím, že to nikoho nezajímá. Podle průzkumů řidiče rozptylují billboardy méně, jsou až na sedmém místě v průzkumech. Daleko více rozptylují mobilní telefony,“ podotkl mluvčí Váňa. Když moderátor Daniel Takáč uvedl, že používat mobilní zařízení za jízdy je zakázáno, Váňa kontroval: „Ale dálnice je také pokrytá mobilním signálem, to je to samé.“

Senátor Chaloupek pak přirovnal apel na odstranění billboardů k situaci kolem vepřína v Letech. „Neumím si představit, že by ve veřejném zájmu byl sebrán vepřín v Letech bez jakékoliv náhrady,“ podotkl. A zmínil také to, že řidiče mohou rozptylovat chodkyně jdoucí v minisukních.

Závěrem pak Váňa podotkl, že všechny billboardy sdružené pod svazem budou přelepeny státní vlajkou. „Z našich ploch tak budou naše plochy se státní vlajkou,“ zmínil Váňa s tím, že se z konstrukce udělá nereklamní zařízení. „Sto metrů od dálnice si můžete postavit mrakodrap, ale ne billboard,“ posteskl si závěrem Váňa nad absurditou zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…