Pořad, proti kterému chce zakročit Babiš. Po čem dnes pátrali Reportéři ČT?

16.03.2015 22:33

Společnost Agrofert Andreje Babiše si stěžovala na pořad Reportéři ČT za to, že reportáže v pořadu vysílané o Babišově podnikání nejsou právě lichotivé, přičemž jsou užívány neověřené informace. Marek Wollner z ČT ale kritiku razantně odmítá. O čem Reportéři ČT standardně referují? Např. o korupci, o úložišti jaderného odpadu a šlechtických restitucích.

Pořad, proti kterému chce zakročit Babiš. Po čem dnes pátrali Reportéři ČT?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Pořad Reportéři ČT se vysílá vždy v pondělí po deváté hodině večer a zpravidla se věnuje třem tématům. Toto pondělí šlo o ostravského lobbistu Martina Dědice, jemuž se Reportéři nevěnují poprvé. K muži, který bývá také někdy označován za ostravského Janouška, se pořad vrací po měsíci, tentokrát ve spojitosti s reklamní agenturou.

"Přes reklamní agenturu protekla za posledních pár let více než miliarda korun. Část peněz přitom procházela z veřejných zakázek ostravských městských firem," zaznělo v ČT. Dědic měl dalším podnikatelům "dohazovat" městské zakázky v řádu stovek milionů korun, za což měl dostat úplatky v řádu desítek milionů.

Úplatky měly protékat přes společnost Business Advisor. A co se s nimi dělo dál? Mezi lety 2010 až 2013 vítězové zakázek zaplatili společnosti desítky milionů korun - přes 50 milionů - přičemž většina z nich - 43 milionů - byla následně investována do nákupu reklamy u společnosti Propag-Storm, a. s. Celkově přes firmu protekla více než miliarda. Vyšetřovatelé kauzu Dědic nadále řeší.

Jaderné úložiště a šlechtici pečující o majetek

Dalším tématem bylo úložiště jaderného odpadu. Kam se bude v Česku ukládat? Právě to se má v dohledné době rozhodnout, ačkoli samotné úložiště má vzniknout až za 30 let. Obyvatelé jednotlivých lokalit však už teď mají strach a proti úložišti brojí. Stát si chce vybrat ze sedmi lokalit a jejich obyvatelé příliš nevěří, že s nimi politici budou jednat férově. Ve vybrané zóně by mělo být uloženo až devět tisíc tun vyhořelého paliva. Dotčené obce mají obdržet finanční kompenzace. V plném provozu má předpokládané úložiště být od roku 2065.

Posledním pondělním tématem byly šlechtické restituce. Reportáž byla věnována tomu, jak se starají restituenti se šlechtickou krví o majetek, který se jim vrátil po roce 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…