Pořád se mluví o Ukrajině nebo Sýrii. Ale nejnebezpečnější konfrontace hrozí úplně jinde...

27.02.2016 15:57

V Jihočínském moři se odehrává rozepře mezi USA a Čínou. Obě země si dělají nároky na Spratlyovy ostrovy. USA totiž chtějí Číně zabránit v tom, aby se dostala na pozici světové velmoci, a tak rozehrály šachovou partii, která zahrnuje i na první pohled ekonomické ústupky. A Čína se prozatím hry účastní, jelikož jí samotné to v současnosti hraje do karet, alespoň tak tvrdí analytik a novinář Salman Rafi pro web Asia Times.

Pořád se mluví o Ukrajině nebo Sýrii. Ale nejnebezpečnější konfrontace hrozí úplně jinde...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Věž Perla Orientu v Šanghaji. Je téměř pět set metrů vysoká

Na nedávném summitu zemí ASEAN se USA opřely do Číny a vyčinily jí za její pokračující šíření svého vlivu v Jihočínském moři. Přesto však Spratlyovy ostrovy, které jsou předmětem sporu, nejsou hlavním bodem amerického zájmu.

USA totiž chtějí Číně bránit v dosahování jejích cílů obecně. Mají strach, že nad nimi rostoucí velmoc získá ekonomicky navrch. „Jednoduše řečeno, tato šarvátka mezi Čínou a USA je jen o tom, že jeden hegemon brání vzestupu jiného ve světové hierarchii zemí,“ tvrdí Rafi.

A snaží se toho dosáhnout několika způsoby. Jedním je již zmíněný spor o Spratlyovy ostrovy. Dále se pak snaží mít Čínu pod kontrolou v Mezinárodním měnovém fondu a Světové bance. Pak jsou ale ještě dvě fronty, na kterých USA bojuje proti vzestupu Číny.

Tou první je jejich angažmá se zeměmi spolku ASEAN, ve kterých se za pomoci diplomatického nátlaku snaží vytvořit nepřátelské prostředí pro Čínu. Příkladem takového jednání je nedávná reakce velvyslance USA v Thajsku, který vyčinil tamní vládě, že se nepřidala k apelu na Čínu „v míru vyřešit konflikt ohledně přivlastnění ostrovů v Jihočínském moři“.

Celý text zde

Na druhé straně se USA snaží umožnit Číně větší pravomoci v Mezinárodním měnovém fondu a Světové bance. To však podle Rafiho činí spíše proto, aby měly kontrolu nad tokem čínských peněz a zároveň Číně zabránily soustředit se na její vlastní alternativní projekty, jako je například Asijská infrastrukturální investiční banka (AIIB).

Čína totiž pro svoje vlastní potřeby bude podle odhadů Asijské rozvojové banky potřebovat dalších 8 bilionů dolarů. A USA nechce, aby tyto peníze získala Čína skrze vlastní systém financování, který je paralelní Světové bance a MMF, tedy institucím, které spravuje USA.

Čína se však nechce pouštět do přímé konfrontace s USA, jelikož má na její půdě mnoho investic. Jednou takovou je například nedávno v New Yorku koupený hotel Waldorf Astoria, který donedávna pravidelně hostil během summitů OSN amerického prezidenta. Koupila jej však Ambang Insurance Group, společnost napojená na čínskou vládu. Čína je zároveň nejrychleji rostoucím americkým investorem, který dává peníze do všech směrů, především pak kupuje nemovitosti, technické služby a pohostinství.

„Pro Čínu jsou USA atraktivním trhem; pro USA je Čína rostoucím obrem, kterému je třeba zabránit v rozletu a omezit jeho vliv,“ píše Rafi. A pokud by se Číně podařilo ve velkém rozjet AIIB, přišly by USA o způsob, jak ji kontrolovat, proto se ji snaží uchytit v MMF za lepších podmínek.

Jenže taková situace Číně zatím zřejmě vyhovuje. Získává totiž lepší postavení v již zaběhnutých světových finančních institucích a jednodušeji tak pronikne na západní trh. Jak dlouho bude však tento přístup pro obě země výhodný, to je těžké zodpovědět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…