Pořád ujišťují, jak uznávají svobodu, a pak z nich vypadne, že žena má půl mozku. Pekelná řež u Jílkové kvůli muslimům

30.01.2015 0:01

Tři miliony zoufalých lidí bloudí světem a my řešíme, jestli jim podat pomocnou ruku. Touto řečnickou otázkou zahájila Michaela Jílková v pořadu Máte slovo debatu o imigraci. Zúčastnil se jí předseda ODS Petr Fiala, aktivista hnutí Islám v ČR nechceme Martin Konvička a pracující důchodce Petr Miffek na straně odpůrců. Za podporovatele pomoci mluvil europoslanec Stanislav Polčák a dva zástupci těchto skupin - předseda syřanské společnosti v ČR Hassan Charfo a student Robin Maialeh, poloviční Syřan.

Pořád ujišťují, jak uznávají svobodu, a pak z nich vypadne, že žena má půl mozku. Pekelná řež u Jílkové kvůli muslimům
Foto: Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu ČT Máte slovo Michaela Jílková

"Nebojme se chudých uprchlíků,“ zahájil Charfo, předseda Syrské svobodné komunity v ČR. Teroristé podle něj nehledají příležitost v zahraničí. Fiala reagoval: "Položme si otázku, kolika uprchlíkům vůbec můžeme pomoct." Připomněl, že v rámci Evropské unie se mluvilo o šesti tisících lidí - to je jak město Slavkov, odkud pochází premiér Sobotka.

Po něm si vzal slovo europoslanec TOP 09 Polčák a spustil zostra: "Patnáct dětí, to je směšné číslo. My se chováme pokrytecky. Soucítíme s lidmi, které vidíme v televizi v utečeneckých táborech, a když jim máme pomoct, tak mluvíme o desítkách lidí. To je fakt směšné,“ uchechtl se. Podle Polčáka bychom měli mobilizovat všechny síly.

Maialeh doplnil, že bychom měli udělat jasnou čáru mezi uprchlíky a radikálním islámem. "Pokud tam nějakou vazbu chcete, tak je to ta, že jsou obětí,“ dodal. Nemůžeme prý uprchlíky rozlišovat podle náboženství.

Proti tomu však rázně vystoupil docent Konvička. "Každý normální stát si bude přijímat lidi, kteří pro něj budou přínosem, a ne ty, kteří jej budou ohrožovat. To je normální,“ vykládal, čímž si vykoledoval další reakci europoslance Polčáka. "Toto je skutečně pokrytecké. My jsme po roce 1948 prchali a byli jsme rádi, že nám ty hranice zvedli. A teď chceme užívat hranice svobodného světa,“ kroutil nevěřícně hlavou.

"Vy oddělujete přijímání těch lidí od jejich integrace,“ vytkl mu Fiala, za což si vysloužil příspěvek z publika, že když chci pomáhat, tak se nemám ptát, co je ten potřebný zač.

Řízně pak do debaty vstoupil důchodce Miffek. "Tady je půl milionu nezaměstnaných, tisíce bezdomovců, statisíce lidí žijou v chudobě. A my si sem budeme ještě někoho zvát? Schwarzenberg říká tisíce uprchlíků, tak ať si je vezme na zámek,“ vyzval ještě.

Z publika se do debaty zapojil známý bezpečnostní expert Andor Šándor. Podle něj je vyslovený názor, že můžeme všechny přistěhovalce prověřit, zda nepředstavují bezpečnostní riziko, zcela mimo. "Nebuďme naivní, neberme to tak, že je to jenom chudoba. Je to i o tom, že chtějí bydlet u nás,“ varoval a přidal příběh, jaké triky se také používají na uprchlických lodích.

Chafo pak Petru Fialovi připomněl, že příkladem integrace Syřanů je jeden z nejúspěšnějších politiků jeho strany, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. "Řekněte to vašemu primátorovi, že Syřani jsou teroristi,“ volal.

Fiala se nedal a pokračoval ve výkladu nebezpečí islámských přistěhovalců, který dnes prý zažívá celá západní Evropa. "Oni už ve třetí generaci využívají výhod sociálního státu, aniž by uznávali náš systém. Popírat, že zde v komunitách bují radikální islám a že obyvatelé ve druhé nebo třetí generaci nejsou integrováni, to nelze,“ varoval.

Pak Polčákovi přes studio vytkl, že Evropská unie nám tu chce přidělovat kvótami nějaké tisíce lidí, o kterých vůbec nevíme, co jsou zač. "Vy to záměrně posouváte někam jinam, když mluvíte o integraci,“ rozčílil se europoslanec. "To s tím souvisí,“ reagoval Fiala. "Ne, to s tím vůbec nesouvisí,“ rozjel se jeho někdejší koaliční partner.

Polčák pak zvýšeným hlasem Fialovi citoval z programu jeho ODS, že je třeba řešit klesající populační křivku, a nakonec mu řekl, že se přesunul k extremistům. "Podívejte se, kam chodí vaše paní Černochová a co vy tady hlásáte,“ volal pobouřeně.

Fiala následně obvinil Polčáka z pokrytectví a ten mu opáčil, že nejspíš nezná právní řád, podle kterého máme přijímat uprchlíky z humanitárních důvodů a až potom v azylovém řízení řešit další věci.

"Celá Evropa dnes diskutuje, jak nefunguje integrace, jak selhává multikulturalismus. Já se divím, když sedíte v Bruselu, že o těchto debatách nic nevíte,“ rýpl si na závěr tohoto kola Fiala.

Generál Šándor pak pohovořil o soužití kultur z jiného pohledu. "Podívejte se na vietnamskou Sapu. To je stát ve státě, tam se nikdo nedostane,“ postěžoval si. Z publika se ozvala reakce, že si tam může klidně chodit nakoupit, Šándor poznamenal, že by tam raději šel udělat pořádek, což nejde.

Pracující důchodce Miffek pak vyplísnil europoslance TOP 09: "Vy vůbec nevíte, jak to tady je. Tady jsou lidi na dlažbě, statisíce lidí žijí v chudobě,“ spustil, načež jej přerušil z publika divák vietnamského původu, který přiměl Miffka k opravdu hutné reakci: "Já pro vás dělal, a musel jsem odejít, když jsem zjistil podvody, co děláte.“

Z části publika, vyhrazené zastáncům imigrace, pak několikrát zaznělo, že v Sýrii a dalších muslimských zemích jde lidem o život. Docent Konvička na to odpověděl, že dnes jde lidem o život v řadě zemí světa, nikoliv pouze v Sýrii. "Pomáhat lidem je dobré, ale nesmím si přitom ublížit, protože pak už nikomu nepomůžu,“ dodal.

Divák z publika pak přišel s výkladem, že i pro nás je užitečné, když se budeme učit společně s příslušníky jiných kultur. "Slyšel jste, mladý muži, někdy o časopise Charlie Hebdo?“ nadskočil za stolkem Konvička. „Ano, on právě tyto myšlenky propagoval,“ dodal divák.

Charfo pak upozornil, že v Charlie Hebdo stříleli dva lidé z šesti milionů francouzských muslimů. Podobně prý miliony evropských lidí vygenerovaly šíleného střelce Breivika.

"A vy tu rozšiřujete právě jeho ideologii, která vedla k tomu, že zavraždil šedesát devět mladých lidí, jenom proto, že propagovali soužití kultur,“ hrozil rukou Konvičkovi. "Tato fašistická ideologie, ta je nebezpečná,“ zakončil svůj výstup.

Docent Konvička oponoval výkladem, že situace v západních zemích je tím horší, čím větší je tam muslimská komunita, načež začal jmenovat hořící předměstí ve Francii, nebo vraždění policistů přímo na ulici v Londýně.

Petr Fiala následně vysvětlil, že debatu musí vést zástupci demokratických stran, než ji uchopí politický extrém. On sám se prý tématu věnoval již deset let jako akademik. "Militantní islamismus, to je ideologie, která se podobá nacismu a komunismu, a má podobné rysy. A právě tomu se musíme postavit,“ uvedl profesor politologie.

Občan z publika pak ale suverénně prohlásil, že islám byl zcela mírumilovný tisíc čtyři sta let až do roku 1979, když Sovětský svaz vtrhl do Afghánistánu a začala vznikat seskupení jako al-Káida.

"Radikálové jsou produkt diktatury a tajných služeb,“ volal. A svůj výklad zakončil slovy, že zde dvacet pět let řádně platí daně, možná prý větší než docent Konvička. Po chvíli mu odpověděl další z diváků, který měl prý možnost poznat islámské země, například Egypt. Lidé se tam prý muslimů báli, a bojí se jich odjakživa.

Pak se opět chopil kolujícího mikrofonu generál Šándor: "Ptal jsem se jako šéf rozvědky muslimů, proč v téhle zemi, bezprecedentně nábožensky tolerantní, provozují utajené mešity. Za co se stydí. Nikdy mi na to neodpověděli,“ vykládal s tím, že by jej zajímalo, co tam prováděli. Muslim Charfo se pobouřeně ozval, že pokud měl podezření, to měly vyřešit orgány činné v trestním řízení. "Tak ať se ukážou,“ vyzýval.

Pak se však znovu chopil slova docent Konvička: "Předvádíte podobné pokrytectví jako kdysi jakýsi ředitel muslimské unie pan Abbás, který vykládal, jak tady musí být svoboda, a pak nám řekl, že ženy mají v podstatě půlku mozku,“ setřel předsedu českých Syřanů a řádně tím rozvášnil publikum. "Představitelé českých muslimů tady mluví o tom, jak budou dodržovat právo, a pak najednou z nich vypadne, že by to mělo být právo šaría,“ dodal.

Po delším čase se slova chopil europoslanec Polčák a opět neomylně zamířil pohled na Petra Fialu. "Když vám přijede na korbě půlka křesťanů a půlka muslimů, pošlete tu druhou půlku zpátky, aby zemřela?“ provokoval. Fiala se pokoušel namítat, že otázka nemůže stát takto, ale Polčák trval na odpovědi. Fiala nakonec sdělil, že z té křesťanské půlky velmi pravděpodobně vyrostou lépe integrovaní občané. "Vy jste extremista,“ ozvalo se vzápětí z publika.

Student Maialeh odmítl jeho názor, že by křesťané ze Sýrie byli lépe integrovatelní než muslimové. Podle něj křesťané v Sýrii jsou především venkovští pastevci, a ti se rozhodně integrují hůř než vzdělaní muslimové z Damašku.

V publiku pak dostala mikrofon známá tvář Alexandra Udženija, bývalá pražská radní za ODS a jak prozradila, syna Srba a manželka Chorvata. "My nejsme ti, kdo by měli integrovat. Oni se musí integrovat,“ uvedla. Na to se jí společně s Fialou dostalo z publika drsného vzkazu: "Kde bere ODS právo mluvit o nějaké integraci? Po tom, co jste tu předvedli, vy je chcete integrovat do toho vašeho korupčního prostředí?“ ptal se divák.

Petr Fiala pak mluvil o tom, jak si ve Švédsku v sedmdesátých letech uzákonili, že budou multikulturní společností. "O tři sta procent jim stoupla kriminalita a statistika ukazuje, že je to především práce těchto skupin,“ opřel se o statistiku.

Šestnáctiletý student z publika pak kázal, že bychom neměli dělat rozdíly, kdo je křesťan a kdo je muslim, a pomáhat všem, kdo to potřebují. Docent Konvička mu k tomu namítl, že v Sýrii jsou na tom nejhůře nemuslimské menšiny jako křesťané nebo jezídé. "Syrský muslim může jít do řady muslimských zemí. Kam má jít ten křesťan,“ ptal se a z pohledu kamer levou část publika opět spolehlivě rozproudil. A v této atmosféře pořad skončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…