Pořadatelé únorové demonstrace proti islámu očekávají tisíce lidí

23.01.2016 17:35

Organizátoři demonstrací proti islamizaci, které se budou 6. února konat v řadě měst Evropy včetně Prahy, očekávají velkou účast. V Praze by mohly demonstrovat tisíce lidí a v dalších evropských městech tisíce až desetitisíce, řekl ČTK během dnešního koordinačního jednání pořadatelů protestních akcí místopředseda hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch. Hlavním organizátorem demonstrací je hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Pořadatelé únorové demonstrace proti islámu očekávají tisíce lidí
Foto: Blok proti islámu
Popisek: Blok proti islámu

V Praze se protest bude konat na Hradčanském náměstí, kde už v minulosti odpůrci islámu demonstrovali. "Nervozita a obavy občanů tady u nás v České republice stoupají, takže myslím si, že určitě to nebude menší účast, než byla na těch předchozích demonstracích," uvedl Černoch.

Akce se mají konat ve 14 zemích, kromě Česka například na Slovensku, v Německu, Polsku, Estonsku, Finsku či ve Švýcarsku. Černoch v ostatních zemích očekává tisícové až desetitisícové účasti, protože v Evropě podle něj panuje velmi negativní nálada vůči postupu významných evropských politiků, jako je třeba německá kancléřka Angela Merkelová. "Některé země budou propojeny obrazovkami, některé si budou posílat jen nějaké zdravice," uvedl šéf Bloku proti islámu Martin Konvička.

Účastníci schůzky v Roztokách chtějí připravit společné memorandum, kterým by reagovali na současnou migrační krizi a na politiku EU. Při diskusi zazněl například požadavek na vystoupení z EU nebo na vrácení Evropy do stavu před přijetím lisabonské smlouvy. "Lisabonská smlouva je nevyrovnaná, je to špatný ústavní dokument," míní Konvička. Základní výtkou je podle to, že bere členským státům možnost rozhodovat o migrační politice. Podle Konvičky se přitom ukazuje, že Brusel není schopen řešit velké civilizační problémy. "Takže nezbývá nic jiného než ty věci vrátit národním státům, případně dobrovolným uskupením národních států typu V4," dodal. Podle Černocha by ani případné vystoupení z EU neznamenalo, že by se Česko stalo osamoceným ostrovem. "Evropské státy spolu spolupracovaly ještě před Evropskou unií," podotkl poslanec.

Tatjana Festerlingová z Pegidy: Situace s uprchlíky je katastrofální

Na jednání v Roztokách zavítala také vůdčí osobnost hnutí Pegida Tatjana Festerlingová, která v rozhovoru s novináři označila současnou situaci s uprchlíky za katastrofální a kritizovala politiku německé vlády. Hnutí Pegida vzniklo v roce 2014 v saské metropoli, kde pravidelně pořádá demonstrace. Z Drážďan, které nadále zůstávají jeho baštou, se pak rozšířilo do dalších německých a evropských měst, příznivce má mimo jiné v Rakousku, Polsku, Maďarsku, Švédsku, Norsku, Švýcarsku či v Británii.

V Česku jsou výraznými stoupenci názorů Pegidy právě Blok proti islámu a Úsvit-Národní koalice, které spolu úzce spolupracují. Šéf Bloku proti islámu Konvička, který byl v loni v listopadu obviněn z podněcování nenávisti za protimuslimské výroky, je společným lídrem obou seskupení pro letošní krajské a senátní volby.

Podle Černocha je potřeba být v kontaktu s ostatními podobně smýšlejícími hnutími v Evropě. "Chceme nějakým způsobem formalizovat mezinárodní spolupráci protiislámských uskupení, ať už politických nebo apolitických," uzavřel Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…