Porážka Ukrajiny a EU. Výhra Ruska! Diplomaté EU jsou zděšeni, nizozemský premiér prý hrozí zablokováním dohody

12.12.2016 19:20

Rodí se dohoda o užší spolupráci mezi EU a Ukrajinou. Nizozemský premiér Mark Rutte ovšem apeloval na vedoucí představitele Unie, aby velmi šetřili s bezpečnostními zárukami směrem k Ukrajině. A aby v maximální možné míře omezili právo Ukrajinců pracovat v EU. Jestliže tyto požadavky nebudou splněny, Rutte hrozí, že Nizozemsko dohody s Ukrajinou zablokuje. Exkluzivně o tom informuje agentura Reuters.

Porážka Ukrajiny a EU. Výhra Ruska! Diplomaté EU jsou zděšeni, nizozemský premiér prý hrozí zablokováním dohody
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Ukrajina vyjednává s Evropskou unií o přidružení země k Západu a dál od Ruska. Nizozemský premiér Mark Rutte však hrozí, že celá jednání zablokuje, a to nelibě nesou někteří diplomaté. „Sázky jsou teď vysoké... Pokud nizozemský premiér dohodu do konce dne neratifikuje, bude to porážka pro Ukrajinu, porážka pro EU a vítězství pro Rusko,“ sdělil agentuře Reuters jeden z diplomatů.

Rutte žádá, aby státy EU neposkytovaly Ukrajině žádné bezpečnostní záruky. Kromě toho požaduje, aby občané Ukrajiny automaticky nezískali právo volně pracovat a žít v EU. Poslední zásadní bod obsahuje ujištění, že se Ukrajina nedočká dodatečné finanční podpory EU.

Znepokojeny jsou především členské státy EU ze střední a východní Evropy, které považují uzavření smlouvy za důležité a nizozemský požadavek nulových finančních či bezpečnostních záruk pro Ukrajinu se jim ani trochu nelíbí. Rutte oponuje, že tyto ústupky potřebuje, protože jinak nemá šanci obhájit dohodu s Ukrajinou před nizozemskými voliči. V této souvislosti je třeba připomenout, že i Nizozemí čekají v příštím roce volby, kde má vysoké šance na úspěch radikál Geert Wilders.

Diplomaté věří, že Rutteho požadavky budou vyslyšeny, protože je lepší uzavřít aspoň nějakou dohodu, než nemít dohodu žádnou. Uzavření dohody je pro Ukrajinu naprosto klíčové čtvrtstoletí po rozpadu Sovětského svazu. Právě spory o směřování Ukrajiny na Západ, nebo k Rusku vyústily v protesty na Majdanu v roce 2014 a ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym o pár týdnů později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…