Porošenko: Ukrajina chce do EU, připravuje potřebné reformy

25.09.2014 14:31

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval k podpoře více než 60 chystaných reforem, které mají Ukrajině otevřít cestu ke členství v Evropské unii. Balík reforem má vláda připravit k prvnímu zasedání nového parlamentu, který vzejde z voleb na konci října. Za nejnaléhavější úkol Porošenko označil boj s korupcí a soudní reformu.

Porošenko: Ukrajina chce do EU, připravuje potřebné reformy
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

"Jen reformy mohou obnovit stát, který neodpovídá očekávání našich občanů. Reformy jsou jediná cesta vedoucí do Evropské unie. Alternativou je zůstat sami s Ruskem," prohlásil na tiskové konferenci Porošenko, který je přesvědčený, že říjnové volby zrodí proreformní většinu v novém parlamentu.

"Musíme zničit model, kdy si oligarchové rozdělili moc ve státě, musíme přejít ke společnosti, v níž panuje řád a pořádek, s otevřenou ekonomikou," apeloval prezident, který sám býval označován za jednoho z předních oligarchů.

Reformní program, který má překonat staleté zaostávání Ukrajiny za vyspělejší částí kontinentu, nazval prezident Strategie 2020, protože už za šest let má Ukrajina dospět do stavu, kdy bude moci podat oficiální přihlášku o členství v EU.

Prioritou je boj s korupcí a reforma soudnictví

Za priority reformního programu označil boj proti korupci, obnovu státu a státního aparátu, reformu soudů, prokuratury a policie, daňovou reformu, deregulaci a rozvoj podnikání, reformu ukrajinské obrany, zvýšení energetické nezávislosti a zlepšování pověsti Ukrajiny ve světě.

Současně připustil, že existuje velké množství nepřátel změn, především zkorumpovaná byrokracie, a také je záhodno neustále komunikovat se společností, aby se udržela podpora reforem.

"Reformy se nedělají kvůli reformám. Výsledek nepoznáme hned, ale každý by je měl pocítit ve své peněžence. K cílům patří důstojná mzda a penze, možnost seberealizace," řekl.

Ukrajinci položili své životy i za Evropu

"Tisíce Ukrajinců položily své životy nejen za Ukrajinu, ale i za Evropu," připomněl Porošenko oběti únorové prozápadní revoluce v Kyjevě i nedávných bojů na východě země s proruskými povstalci. Ukrajinci svým bojem podle prezidenta také oslabili odstředivé tendence v Evropské unii a posílili EU.

"Hodně jsme vytrpěli za sovětského režimu, nedovolíme vytvořit novou železnou oponu na našich hranicích. Naše definitivní vítězství bude vítězstvím celé Evropy," zdůraznil Porošenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…