Porošenko chce vyvolat národnostní konflikt, zaznělo z Krymu

02.08.2015 13:28

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal prohlášení pro kongres krymských Tatarů v Ankaře. Přislíbil, že se z poloostrova stane území se zvláštním statusem v rámci Ukrajiny. Ne všechny Tatary tím ale potěšil. Najdou se i tací, kterým se spojení s Ruskem líbí a tvrdí, že Porošenko nemá co nabízet, protože už mu Krym nepatří. Zprávu přináší Český rozhlas.

Porošenko chce vyvolat národnostní konflikt, zaznělo z Krymu
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

„Rád bych vás ujistil, že Ukrajina se nikdy za žádných okolností nesmíří s porušováním práv svých občanů, lidských práv, práv krymských Tatarů svobodně žijících ve své zemi. Ukrajina, spolu se svými mezinárodními partnery, udělá všechno pro to, aby obnovila na poloostrově vládu práva a vrátila Krym pod ukrajinskou jurisdikci,“ citovala agentura Unian Porošenkovo prohlášení pro kongres krymských Tatarů, který se koná v turecké Ankaře. 

Místopředseda krymského parlamentu Remzi Iljasov, která zároveň stojí v čele hnutí proruských Tatarů dal, však jasně najevo, že nic takového Porošenko slibovat nemůže, protože mu už Krym nepatří. Patří Rusku. Nelíbí se mu ani pořádání krymského kongresu v Ankaře. Jde prý jen o propagandistickou akci, která má Západ přesvědčit, že jsou na poloostrově porušována práva krymských Tatarů. A to není pravda. Proti tvrzení Iljasova však hovoří fakt, že mnoho Tatarů Krym Raději opustilo a předáci, kteří se vzepřeli ruské anexi, mají zakázáno se na poloostrov vrátit.

Iljasov je také přesvědčen, že Porošenkovi jde jen o rozpoutání národnostního konfliktu na poloostrově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…