Porošenko chce získat zpět Krym za pomoci soudů

26.05.2014 13:19

Boj s korupcí a posílení nezávislosti ukrajinských soudů dnes na tiskové konferenci v Kyjevě označil za své priority pravděpodobný budoucí ukrajinský prezident Petro Porošenko. Oznámil, že ve funkci předsedy vlády hodlá ponechat Arsenije Jaceňuka, s jehož prací je spokojen. Neodkladné je podle Porošenka vyřešení otázky ukrajinského Krymu, který Rusko anektovalo.

Porošenko chce získat zpět  Krym za pomoci soudů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

V operaci proti povstalcům na východě země bude Porošenko pokračovat, musí ale být účinnější. Už v neděli pravděpodobný vítěz voleb prohlásil, že armáda by měla dostat novou výzbroj, aby boj se vzbouřenci rychleji ukončila. S povstalci je Porošenko ochoten jednat až po složení zbraní, diskuze „s teroristy" možná není.

Porošenko potvrdil, že má zájem na dialogu s Moskvou a s ruským vedením se hodlá „rozhodně" sejít v první polovině června. „S (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem se osobně známe," prohlásil vítěz ukrajinských voleb, který je stejně jako šéf Kremlu vyznavačem juda.

Janukovyč kyjevské vedení tvrdě odsoudil

Pokud jde o okupovaný Krym, hodlá o jeho návrat Ukrajina usilovat právní cestou, řekl Porošenko. „Nasadíme všechny páky. Připravujeme žaloby k mezinárodním soudům, půjdeme až do Štrasburku," prohlásil.

K výsledku ukrajinských voleb se dnes vyslovil i nedávno svržený prezident Viktor Janukovyč. Ze svého azylu v ruském Rostově na Donu oznámil, že hlasování respektuje, jeho legitimitu ale měla potvrdit účast voličů na jihovýchodě země.

Janukovyč tvrdě odsoudil kyjevské vedení, které „s použitím granátometů, minometů, děl a tanků vraždí vlastní obyvatelstvo". Západ podle exprezidenta „se zděšením sleduje, co provedl, a dětinsky doufá v příznivé rozuzlení".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…