Porošenko nařídil zastavení bojů v oblasti letecké katastrofy

21.07.2014 13:36

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil armádě zastavit bojové operace v okruhu 40 kilometrů od místa pádu trosek malajsijského letadla. Prezident to podle agentury Interfax řekl novinářům při dnešní návštěvě malajsijského velvyslanectví v Kyjevě. Navrhl rovněž, aby se k vyšetřování příčin katastrofy připojilo i Rusko.

Porošenko nařídil zastavení bojů v oblasti letecké katastrofy
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Bojové operace ukrajinské armády se v těchto dnech soustřeďují hlavně na velká města Luhansk a Doněck, která jsou po pádu Slavjansku a Kramatorsku hlavními opěrnými body povstalců. Milionový Doněck ani půlmilionový Luhansk zřejmě do zóny vymezené Porošenkem nespadají.

Kde přesně budou hranice ochranného pásma, není jasné

Trosky malajsijského letadla dopadly na plochu kolem 20 kilometrů čtverečních a z prezidentova prohlášení není zřejmé, kde přesně bude mít čtyřicetikilometrové ochranné pásmo své hranice.

Na vyšetřování katastrofy se mají podílet odborníci Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a zástupci Nizozemska, Malajsie, USA, Austrálie, Německa a Británie. Požadavek účasti ruských expertů už o víkendu předkládala Moskva i východoukrajinští vzbouřenci.

Podle ruských odborníků by se do vyšetřování měl zapojit takzvaný Mezistátní letecký výbor (MAK). Organizace se sídlem v Moskvě vyšetřuje po rozpadu SSSR velkou většinu leteckých nehod v postsovětském prostoru. Jejími členy jsou všechny bývalé sovětské republiky kromě pobaltských států a Gruzie, tedy i Ukrajina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…