Porošenko navrhuje sestavení válečného kabinetu a volá na pomoc Ukrajině OSN. Jeho vojáci prý bojovali neuvěřitelně hrdinsky

18.02.2015 21:20

Navrhuji ustavení válečného kabinetu. Tato slova zazněla hned na počátku projevu ukrajinského prezidenta Petro Porošenka. Následně oznámil, že separatisté chtěli pokračovat v bojích, zatímco Ukrajina volala po nastolení okamžitého příměří. Popsal také údajně potupné podmínky, které byly ukrajinským vojákům kladeny z ruské strany u Debalceve. Rusko opakovaně označil za viníka porušení dohod z Minsku.

Porošenko navrhuje sestavení válečného kabinetu a volá na pomoc Ukrajině OSN. Jeho vojáci prý bojovali neuvěřitelně hrdinsky
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko promluvil k národu po porážce vládních vojsk u Debalceve. Hned v úvodu prezident ujistil, že bedlivě sleduje bezpečnostní situaci ve státě. "Dnes vám navrhuji, abychom ustavili takzvaný válečný kabinet národní bezpečnosti," řekl jasně Porošenko. Bezpečnost státu bude projednávána na uzavřených jednáních.

Rusové útočí na naše slavné vojáky

Následně promluvil k dohodám z Minsku. "My jsme navrhovali, aby podmínky příměří nastaly hned, a separatisté chtěli, aby příměří začalo po dvaceti dnech. To bylo pro nás nepřijatelné. Já jsem deklaroval, že Ukrajina je připravena zastavit palbu okamžitě," uvedla ukrajinská hlava státu. Dojednané podmínky následně nedodržovali povstalci ani ruské jednotky, navzdory opakovaným apelům z ukrajinské strany.

"Rusové přesouvali své oddíly z jiných míst do Debalceve a útočili na naše slavné vojáky. Ruská strana nevpustila pozorovatele OBSE do Debalceve a já jsem včera jako vrchní velitel vydal rozkaz na organizované vyvedení útvarů Národní gardy i milice z Debalceve. O tomto jsem informoval i zástupce OBSE," prohlásil dále Porošenko s tím, že došlo k další demonstraci ruské vojenské síly. I během ústupu docházelo k ostřelování ukrajinských vojáků.

Porošenko se podle vlastních slov obrátil také na Spojené státy a EU. Z obou uskupení se mu dostalo ujištění, že Ukrajina plní své závazky z Minsku, tím, kdo je porušuje, je Rusko.

"V současné době z Debalceve ustoupilo 2475 vojáků... Byla rovněž odsunuta i těžká vojenská technika z Debalceve. Rád bych zdůraznil, že ukrajinská armáda dostala ultimátum, že se má ukrajinská armáda vzdát, odevzdat zbraně v co nejlepším stavu, což bylo zdůrazňováno, a s bílou vlajkou přejít do zajetí nepřítele. Tyto podmínky pro nás byly nepřijatelné a já jsem hrdý na naše vojenské útvary, protože ani jeden z nich tyto podmínky nepřijal," uvedl Porošenko.

Ukrajina hodlá dál bránit své území, s pomocí OBSE

Vojáci prý ustoupili na předem připravené pozice, udělali, co měli, a ukázali celému světu, že Ukrajina plní své dohody. Hrdinové z války dostanou možnost si odpočinout a budou adekvátním způsobem léčeni. Vojáci to podle prezidenta nemají lehké, ale dokážou se vyrovnat i se šířením nesmyslných zpráv. Nesmyslných informací se v souvislosti s konfliktem objevuje celá řada.

Porošenko také zdůraznil, že mu jde o životy vojáků a zachování bojeschopnosti elitních vojenských útvarů. "Dnes vám navrhuji poslání vojáků OBSE na území Ukrajiny, kteří budou působit na základě mandátu OSN. Vidíme to jako nejlepší možnost pro Ukrajinu, která nám poskytne záruku bezpečnosti za situace, kdy Rusko dohody neplní," pokračoval v projevu Porošenko.

Brzy prý bude hovořit s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. To ale nic nezmění na tom, že ukrajinská vláda je i nadále připravena bránit svůj stát, přičemž dojde i ke změnám zákona o vyhlášení válečného stavu. Připravují se velká vojenská cvičení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…