Porošenko obvinil Rusko z ekonomické agrese. Neuspějete, vzkázal do Moskvy

01.01.2016 13:06

Rusko se snaží "hospodářsky udusit" Ukrajinu zavedením zákazu dovozu ukrajinských potravin, ale neuspěje. Uvedl to ukrajinský prezident Petro Porošenko ve svém novoročním projevu. "Rozhodnutí Moskvy uzavřít trhy pro ukrajinské zboží, silná ekonomická agrese, je další součástí hybridní války proti nám. Nemohli nás dobýt útokem, tak se snaží udusit nás ekonomicky a rozvrátit sociálně. Ale nic z toho se jim nepovede!" řekl.

Porošenko obvinil Rusko z ekonomické agrese. Neuspějete, vzkázal do Moskvy
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

"Za několik let si vynahradíme obrovské škody, které Rusko způsobilo Ukrajině," řekl Porošenko o důsledcích dohody o volném obchodu s Evropskou unií, která právě vstupuje v platnost a která Moskvu vedla k uvalení sankcí proti Ukrajině. Urajinský prezident vybídl k tomu, aby si země letos "široce otevřela dveře do Evropy" a získala co nejvíce evropských investic. Zdůraznil také důležitost potírání korupce.

Za uplynulý rok se Ukrajinci podle hlavy státu stali nejen staršími, ale i moudřejšími a silnějšími. Důležité je však vytrvat, aby zvítězili.

Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že předloni na jaře anektovala Krym a rozpoutala proruské povstání v Donbasu na východě Ukrajiny v odvetě za svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a příklon k Západu. Ačkoli Kreml ruské vměšování popírá, mnoho Ukrajinců konflikt v Donbasu, který si vyžádal přes 9000 mrtvých, považuje za válku vedenou Ruskem proti jejich zemi.

Už v roce 2014 se oproti předchozímu roku ukrajinský export zemědělských výrobků a potravin do Ruska zmenšil

Porošenko poděkoval ukrajinským vojákům, kteří místo u sváteční tabule tráví Nový rok ve studených zákopech.

"Hrdinům sláva! Ať žije Nový rok! Ať přinese mír, štěstí a dostatek! Sláva Ukrajině!" zvolal prezident.

Podle údajů ukrajinského ministerstva zemědělství vývoz potravin do Ruska již během deseti měsíců uplynulého roku vinou předchozích ruských omezení poklesl z téměř miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku na zhruba čtvrtinu.

Už v roce 2014 se oproti předchozímu roku ukrajinský export zemědělských výrobků a potravin do Ruska zmenšil na polovičku. Současně vývoz ruského zemědělského a potravinářského zboží na Ukrajinu poklesl asi o pětinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…