Porošenko ocenil květnové vyvěšení ukrajinské vlajky v Praze

16.11.2014 16:36

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na svém facebookovém účtu ocenil vyvěšení ukrajinské vlajky na pražské radnici před půl rokem a další projevy podpory Ukrajiny z Česka. Vzkaz dal na sociální síť v sobotu před odjezdem do Bratislavy, kde se dnes setká s prezidenty států visegrádské čtyřky, včetně Miloše Zemana, který ne zcela sdílí kritický postoj západních činitelů vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi.

Porošenko ocenil květnové vyvěšení ukrajinské vlajky v Praze
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Díky všem Čechům a celému civilizovanému světu za podporu Ukrajiny," napsal Porošenko v příspěvku doprovázeném fotografií, na níž nyní končící pražský primátor Tomáš Hudeček na budově Nové radnice vyvěšuje státní vlajku Ukrajiny. 

Hudeček tak učinil už 21. května při šestiměsíčním výročí propuknutí prvních nepokojů v centru Kyjeva namířených vůči bývalému proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Primátor přitom uvedl, že tak chtěl vyjádřit „solidaritu s prodemokraticky a proevropsky orientovanými účastníky hnutí" na Ukrajině.  

Porošenko se dnes ve slovenské metropoli zúčastní vzpomínkové slavnosti k 25. výročí pádu komunismu ve střední Evropě. Kromě Zemana, Porošenka a slovenského prezidenta Andreje Kisky budou také přítomni nejvyšší představitelé Maďarska, Německa a Polska. 

Zeman svými dosavadními názory na ukrajinskou krizi Ukrajince příliš nepotěšil. V říjnu v Lipsku například přirovnal situaci v jejich zemi k občanské válce ve Španělsku ve 30. letech minulého století. Poznamenal přitom, že v žádném z těchto případů nelze mluvit o zahraniční agresi. Důrazně se také staví proti sankcím uvaleným na Rusko kvůli jeho chování vůči Ukrajině. 

Kyjev a Západ naproti tomu hovoří o agresi Ruska. Moskva podle nich podněcuje proruské povstalce na východě Ukrajiny a posílá jim posily - vojáky i těžké zbraně. 

Porošenkův vzkaz na Facebooku se dnes líbí už téměř sedmi tisícům uživatelů této sociální sítě. Jedna z nich, Mila Olijniková, například přidala komentář: „Češi jsou báječní, nejsou jako jejich prezident." 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…