Porošenko prý Rusku a rebelům marně nabízel jednání o příměří

11.07.2014 6:28

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru s americkým viceprezidentem Joe Bidenem uvedl, že Rusko a proruští separatisté odmítli četné návrhy Kyjeva na rozhovory o zastavení palby, ať na Ukrajině, v Rusku anebo jiné zemi. Oznámily to dnes agentury Reuters a AP s odvoláním na vyjádření Bílého domu.

Porošenko prý Rusku a rebelům marně nabízel jednání o příměří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Separatisté podle AP tvrdí, že ukrajinskou nabídku provázely nepřijatelné podmínky, včetně žádosti, aby vzbouřenci složili zbraně ještě před začátkem rozhovorů.

Biden podle komuniké přislíbil Porošenkovi, že USA se zasadí u partnerů v mezinárodním společenství za to, aby se Rusko muselo zodpovídat z pokračující podpory separatistů.

Podle agentury Interfax Porošenko o marných snahách vyřešit krizi jednáním informoval také německou kancléřku Angelu Merkelovou. "Ukrajinský prezident sdělil, že přes veškeré úsilí ukrajinské strany nezískaly adekvátní odpověď snahy o uspořádání konzultací kontaktní skupiny pro mírové urovnání krize ať už setkáním, anebo cestou videokonference," ohlásila prezidentská kancelář.

Porošenko ujistil Merkelovou, že je připraven přistoupit na příměří, které však musí být oboustranné a ověřitelné, tedy pod nezávislým dohledem, jakož musí být i provázeno kontrolou státních hranic a začátkem politických rozhovorů.

Rusko prý zásobuje separatisty

Kreml v uplynulých dnech spustil diplomatickou ofenzívu s cílem přimět Porošenka k zastavení bojových operací za situace, kdy vládní síly po ukončení desetidenního příměří zaznamenaly první větší úspěchy v boji se vzbouřenci na východě země.

Kreml ve čtvrtek informoval, že vedoucí představitelé Ruska, Německa a Francie se shodli, že na východě Ukrajiny je potřeba nové příměří. Komuniké Elysejského paláce naproti tomu zdůraznilo, že francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová "žádali, aby prezident Putin vyvinul veškerý nezbytný tlak na separatisty s cílem přimět je ke skutečnému jednání". Zároveň ho vyzvali, aby přijal konkrétní opatření na kontrolu rusko-ukrajinských hranic.

Kyjev si opakovaně stěžuje, že proruským vzbouřencům přichází z Ruska pomoc - jak noví bojovníci, tak výzbroj, včetně tanků a obrněných transportérů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …