Porošenko prý připravuje další válku. Úplně novou

24.03.2015 9:00

Slova ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pronesená při setkání s rumunským protějškem Johannisem o tom, že Ukrajina pomůže Rumunsku „rozmrazit“ konflikt v Podněstří, vzbudila velký ohlas. Mnozí se obávají vypuknutí dalšího konfliktu.

Porošenko prý připravuje další válku. Úplně novou
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Na slova ukrajinského prezidenta reagoval v prvé řadě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na tiskové konferenci v Moskvě zmínil, že pojem „rozmrazení“ může mít několik významů. „Konflikt v Podněstří je zamrzlý již delší dobu. Pevně věřím, že Ukrajina nemá zájem rozmrazovat jej pomocí násilí. Pokud však měl Porošenko na mysli urychlení procesu vyjednávání, potom samozřejmě sdílíme stejné cíle,“ prohlásil Lavrov a dodal, že Rusko i Ukrajina plní společně s pozorovateli ze Spojených států, Evropské unie a OBSE úlohu zprostředkovatelů a garantů mezi oběma stranami konfliktu.

Petro Porošenko konkrétně na tiskové konferenci pořádané společně s rumunským prezidentem Klausem Wernerem Johannisem uvedl, že Kyjev je připraven koordinovat s Bukureští akce, jež povedou k rozmrazení konfliktu v Podněstří a k zajištění nezávislosti Moldavska. Někteří experti si vykládají Porošenkova slova jako snahu rozpoutat další vojenský konflikt. Upozorňují v této souvislosti také na jeho poradce a bývalého prezidenta Gruzie Saakašviliho, kterým sám ve snaze rozmrazit konflikt v Jižní Osetii přivedl svoji zemi do války s Ruskem.

celý text Jaroslava Bašty naleznete ZDE

Například diplomat a politik Jaroslav Bašta na serveru První zprávy uvádí, že „zamrzlé konflikty lze rozehřát jedině válkou“. Podle jeho názoru je možné Porošenkovo vyjádření interpretovat jako hrozbu válkou v Podněstří a Moldávii. „Po dvojím debaklu v Donbasu vláda v Kyjevě potřebuje malou vítěznou válku. Podněsterské ozbrojené síly by mohly být snadným protivníkem. Má to ovšem háček – na separatistickém území je asi 400 ruských příslušníků mírových jednotek,“ píše Bašta a obává se, že má možná Porošenko plán, jak vmanévrovat Moskvu do nepříjemné situace. „Bude-li chtít Rusko svým mírovým jednotkám pomoci, bude muset přejít přes cizí území. A svět bude mít nezpochybnitelný důkaz o ruské agresi. A bude moci začít pořádná válka.“

Vznik Podněsterské moldavské republiky se datuje do roku 1992, kdy vznikla v důsledku ozbrojeného konfliktu mezi separatisty a moldavskou armádou. Jak uvádí Bašta ve svém textu, tento státní útvar není oficiální nikým uznaný a funguje na základně silné podpory Ruska. Z půl milionu obyvatel je 300 000 Moldavanů, 200 000 Rusů a 100 000 Ukrajinců. Podle Bašty jsou vztahy mezi Moldávií a separatisty v současné době stabilizované. Rozpory panují pouze v otázce evropské integrace, proti které se Podněstří ostře vymezuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…